Doliu în lumea poetică. Un mare scriitor și publicist a trecut la cele veșnice
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Unul dintre cei mai importanți scriitori și publiciști din zona Moldovei, Ion Paranici, a trecut la cele veșnice.

Poetul și publicistul sucevean Ion Paranici a murit în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 83 de ani. Omul de cultură sucevean s-a născut pe 26.03.1937, la Tişăuţi.

„Om de o nobleţe sufletească benefică pentru generaţii întregi de scriitori suceveni, Ion Paranici înseamnă o necontenită vibraţie întru frumos, o trăire generoasă de continuităţi ale spiritului, pe care a ştiut şi încă mai ştie să le aşeze frumos în rafturile memoriei, adică într-un spaţiu sacru în care nici măcar aripile păsărilor nu mai răzbat, ca să îndepărteze, cu zborul lor zbuciumat, colburile suprapuse ale tradiţionalei şi condamnabilei insensibilităţi româneşti faţă de identitatea reală a românismului. (...) Ion Paranici, ca poet, ca gazetar, ca evocator evlavios al spiritului românesc din Bucovina, ar merita un amplu studiu, care să-l poziţioneze acolo unde merită, adică între reprezentanţii de frunte ai spiritualităţii noastre”, spunea la un moment dat scriitorul Ion Drăgușanul, completând că poetul Ion Paranici este, dincolo de valoroasa-i operă, un lider incontestabil al culturii bucovinene, care a crescut, prin permanentă publicare, câteva generații de scriitori, asigurându-le notorietate și, indirect, autoritate creativă.

„A făcut-o, cu dezinvoltură și cu trudă de cărturar autentic, și în anii comunismului, ca redactor-șef al cotidianului , dar și după aceea, structura intelectuală a domniei sale, pe care eu o moștenesc în bună parte, fiind cea de slujitor, de devotat al culturii. Dacă nu s-ar fi născut în Tișăuții Sucevei, Ion Paranici trebuia inventat, pentru că fiecare dintre noi a avut în domnia sa un prieten, un frate întru simțire chiar și atunci când funcționa un anume tip de cenzură, pe care Domnul Ion Paranici, poet, publicist și cărturar rasat, a știut să o evite, înseninând cerul pentru o largă desfășurare de aripi. Titlul de Senior al Scrisului Bucovinean înseamnă o plecăciune respectuoasă în fața unui om care s-a aflat pe sine, ajutând generații de creatori să se definească”, a adăugat Ion Drăgușanul. „Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace! Îi vom păstra veşnic amintirea şi fie ca toţi cei care l-au cunoscut să nu-l dea uitării, să-l păstreze în memorie aşa cum a fost” este mesajul transmis de colegii de la Crai Nou, precizează Monitorul de Suceava.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel