Doliu în lumea filmului. Scenaristul Dumitru Carabăţ, laureat la Cannes, a încetat din viață
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Dumitru Carabăţ. Foto unatc.ro
Dumitru Carabăţ. Foto unatc.ro
Dumitru Carabăţ, considerat fondatorul școlii de scenaristică și laureat al Festivalului de la Cannes, în 1963, pentru coproducția româno-franceză „Codine", a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat luni UNATC „I. L. Caragiale".

"Prof. univ. dr. Honoris Causa Dumitru Carabăț, fondatorul școlii românești de scenaristică, autorul unor cărți fundamentale despre teoria adaptării (De la cuvânt la imagine) și a scenariului (Spre o poetică a scenariului cinematografic), unul dintre cei mai importanți profesori din școala românească de film, ne-a părăsit în seara zilei de 13 mai.

Foștii studenți, corpul profesoral și administrativ al UNATC, profesorii școlii de film și prietenii deplâng dispariția unui OM care, discret, ne-a marcat existența. Departamentul Scenaristică – Filmologie, profesorii din catedra de scenaristică, cu toții formați de profesorul Carabăț, sînt de astăzi singuri, stingheri, lipsiți de un reper fundamental.

Odihniți-vă în pace, Domnule Profesor... Lucian Georgescu și colegii", scrie UNATC I.L. Caragiale pe pagina oficială a instituției.

Dumitru Carabăț a debutat în lungmetraj cu scenariul „Secretul cifrului" (regia Lucian Bratu, 1959). A fost recompensat cu numeroase distincţii, trofeul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, în 1963, pentru „Codine" (r. Henri Colpi, Franţa-România), marele premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles 1976, pentru „Zidul" (r. Constantin Vaeni), şi două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN), pentru „Vulcanul Stins" (r. George Cornea, 1987) şi „Cântec în zori" (r. Dinu Tănase, 1988). În 2010, a fost recompensat cu premiul Gopo pentru întreaga activitate.

În perioada 1954 - 1970, a fost redactor şi director artistic al Studioului Cinematografic „Bucureşti", apoi s-a dedicat activităţii didactice universitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel