Doliu în Academia Română. A murit poetul Vasile Tărâțeanu, originar din regiunea Cernăuți
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Vasile Tarateanu
Sursă foto: Facebook Vasile Tarateanu
Vasile Tărâțeanu, poet român din regiunea Cernuți, a trecut la cele veșnice.

După cum scrie Gheorghe Tomozei, Vasile Tărâțeanu a fost „un poet român visând România, bolnav de România, un poet exprimat în tot mai puternice poeme înţelepţite de lacrimă…”.

Poetul bolnav de tot ce e românesc a absolvit Facultatea de Litere de la Universitatea din Cernăuți și peste ani a devenit membru de onoare al Academiei Române, președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, scrie Bucpress.

A fondat asociații culturale, ziare, a fost membru al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, al Uniunii Scriitorilor din România și al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți.

A scos zeci de cărți de poezie, traduceri, proză, interviuri și monografii culturale. A fost premiat la o sumedenie de festivaluri și concursuri literare.

Marele scriitor basarabean Grigore Vieru scria: „Vasile Tărâțeanu este bradul de munte, iar rășina tulpinei sale nu este altceva decât viața rănită, dar nicicând îngenunchiată pe care o trăiește în mijlocul unor necontenite furtuni istorice”.

Un al scriitor basarabean Nicolae Dabija considera că poetul bucovinean lasă impresia că s-ar trage din stirpea acelor străjeri de odinioară de la margine de ţară, care „urma să se bată şi să ţină piept aproape de unul singur cetelor năvălitoare, până să ajungă la el grosul oştilor voievodale hăt de la cetatea de scaun”.

Vasile Tărâțeanu scria într-un poem că pentru el dragostea de neam și țară, „e ca și dulceața de cireașa amară”. Bolnav de România, bolnav de cultura română și istoria neamului poetul, a pășit în veșnicie, în lumea logosului și al liniștii.

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți își exprimă cele mai sincere condoleanțe familiei îndurerate în legătură cu această pierdere irecuperabilă pentru comunitatea românească din Ucraina. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l primească în Împărăţia Sa!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel