Dolarul, la un nivel istoric. Ce înseamnă pentru România. Mircea Coșea: Va influenţa tot ce mişcă în România
Profesorul de economie Mircea Coșea afirmă că dolarul va continua să crească în următoarea perioadă, şi lansează un avertisment cu privire la situaţia economiei româneşti.
”După părerea mea, va mai continua această creștere (a dolarului - n.r.), nu într-un ritm atât de abrupt, însă, tot ceea ce se întâmplă acum în lume arată că actorul principal al lumii din punct de vedere economic, politic, poate și militar, sunt Statele Unite ale Americii. Puterea dolarului a ajuns să fie o expresie a rolului pe care Statele Unite îl joacă acum în lume. Ceea ce se întâmplă acum cu războiul din Ucraina este foarte clar, este posibilă o victorie a Ucrainei, Rusia își va alipi teritoriile. În partea cealaltă, China a renunțat la presiunea asupra Taiwanului, pentru că a realizat că nu are forța necesară. Deci dolarul este o expresie pe plan general a ceea ce înseamnă astăzi SUA. Pentru cât timp? Asta nu știm. Dar, deocamdată, asta este situația, iar principalul perdant este Europa. Uniunea Europeană își pierde din ce în ce mai mult importanța și puterea economică și ajunge într-un prag de recesiune care este aproape foarte greu de evitat. Nu a rezolvat problema energiei, iar din punct de vedere politic există o instabilitate extremă, mai ales după ce s-a întâmplat în Italia”, a spus profesorul de economie Mircea Coșea.
CITEȘTE ȘI - Curs BNR 28 septembrie. Moneda americană este tranzacționată pentru 5,17 lei
”Eurizarea” economiei românești ne leagă de economia instabilă a Europei
"Economia românească nu este o economie mare și nici foarte puternică, însă este contagiată de tot ceea ce se întâmplă în plan monetar. Efectele creșterii dolarului ne vor afecta. Tot ceea ce, până la urmă, consumăm, importăm va fi mai scump. Sunt anumite lucruri care în mod tradițional se importă în dolari: energia, în principal, petrolul, tot ceea ce înseamnă tehnică modernă de calcul, materii prime importante și toate tranzacțiile importante pe plan imobiliar la nivel global, se plătesc toate în dolari. Dolarul este cel care va influența tot ceea ce mișcă în România pentru că, deși este o economie cu o monedă națională proprie, leul, economia românească este eurizată, noi calculăm și plătim în euro multe lucruri, inclusiv la telefonie, cablu, fel de fel de servicii sunt evaluate în euro. Pierderea raportului pe care euro îl are față de dolar pe noi ne va afecta”, a mai afirmat Coșea.
CITEȘTE ȘI - BNR nu a avut altă soluție. Mugur Isărescu: 60-80% din inflaţia din România este din preţul la energie
Importul de armament este important, însă achizițiile se fac în dolari
”Mai există un element care a început să fie important pentru noi, acum că dolarul crește, și anume importul masiv pe care îl facem în domeniul armamentului. Suntem obligați să facem chestia asta și bine facem, pentru că suntem la granița unui război despre care nu știm cum se va termina. Expansiunea rusească este greu de preconizat în termeni reali, deci e bine să avem o armată puternică. Asta înseamnă import de armament pe care îl facem în cea mai mare parte din SUA, deci plătim în dolari. Sigur că aici ar trebui să existe din partea noastră o preocupare mai intensă pentru punerea în aplicare a unei legislații offset, ceea ce presupune reducerea unor costuri prin contracte care să permită României să aibă părți componente produse în țară sau măcar mentenanță”, a concluzionat Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News