Dolarul american a depăşit joi pragul de 5 lei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fotografie de la John Guccione/ Pexels
Fotografie de la John Guccione/ Pexels
Dolarul american a depăşit, joi, pragul de 5 lei, cursul afişat de Banca Naţională a României.

Dolarul a indicat o valoare de 5,0103 lei/dolar, în urcare cu 0,68% comparativ cu ziua precedentă. În raport cu euro, moneda naţională s-a apreciat la 4,9412 lei, faţă de cotaţia din ziua precedentă, 4,9436 lei.

Moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,1334 lei, în urcare cu 3,29 bani faţă de cotaţia anterioară, 5,1663 lei.

Gramul de aur s-a scumpit, joi, până la valoarea de 268,9491 lei, de la 267,8972 lei, în şedinţa precedentă. 

Citește  și - SUA lucrează la introducerea dolarului digital. Ce așteptări are Biden de la noua monedă

Administrația Biden se apropie cu un pas de dezvoltarea unei monede digitale a băncii centrale, cunoscută sub numele de dolar digital.

Casa Albă a declarat vineri că, după ce președintele Joe Biden a emis un ordin executiv în martie prin care a cerut o varietate de agenții să caute modalități de reglementare a activelor digitale, agențiile au elaborat nouă rapoarte, care acoperă impactul criptomonedei asupra piețelor financiare, asupra mediului, inovaţia şi alte elemente ale sistemului economic, potrivit AP News.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a spus că o recomandare a Trezoreriei este ca SUA ”să promoveze politica și munca tehnică privind o potențială monedă digitală a băncii centrale, sau CBDC, astfel încât Statele Unite să fie pregătite dacă CBDC este determinată a fi în interesul național”.

”În acest moment, unele aspecte ale sistemului nostru actual de plată sunt prea lente sau prea scumpe”, a spus Yellen într-o convorbire de joi cu reporterii care prezentau unele dintre constatările rapoartelor.

Monedele digitale ale băncilor centrale diferă de banii digitali existenți disponibili pentru publicul larg, cum ar fi soldul unui cont bancar, deoarece ar fi o răspundere directă a Rezervei Federale, nu a unei bănci comerciale.

Potrivit think tank-ului nonpartizan al Consiliului Atlantic, 105 țări care reprezintă mai mult de 95% din produsul intern brut global explorează deja sau au creat o monedă digitală a băncii centrale.

Consiliul a constatat că SUA și Marea Britanie sunt cu mult în urmă în crearea unui dolar digital sau echivalentul acestuia.

Trezoreria, Departamentul de Justiție, Biroul pentru Protecția Finanțelor Consumatorului, Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse și alte agenții au fost însărcinate să contribuie la rapoarte care ar aborda diferite preocupări cu privire la riscurile, dezvoltarea și utilizarea activelor digitale. Mai multe rapoarte vor apărea în următoarele săptămâni și luni.

Eswar Prasad, profesor de comerț la Cornell, care studiază digitizarea monedelor, a declarat că raportul Trezoreriei ”are o perspectivă pozitivă despre modul în care un dolar digital ar putea juca un rol util în creșterea opțiunilor de plată pentru persoane fizice și companii”, recunoscând în același timp riscurile dezvoltării sale.

El a spus că raportul pregătește scena pentru crearea reglementărilor agenției și a legislației ”care pot îmbunătăți compromisul beneficiu-risc asociat criptomonedelor și tehnologiilor conexe”.

Asociația Blockchain, care face lobby pentru parlamentarii din Capitol Hill, a declarat într-o declarație că rapoartele Casei Albe sunt ”o oportunitate ratată de a consolida liderul cripto al SUA”.

”Aceste rapoarte se concentrează pe riscuri, nu pe oportunități”, se arată în declarație, ”și omit recomandări substanțiale despre modul în care Statele Unite își pot promova industria cripto în plină dezvoltare, inclusiv crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea sistemului financiar și accesul extins pentru toți americanii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel