Doi ruşi şi un ucrainean, condamnaţi în lipsă la închisoare pe viaţă pentru prăbuşirea zborului MH 17
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 17 noi 2022, 18:09
WhatsApp
Fotografie de la EKATERINA  BOLOVTSOVA, Pexels
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels
Doi cetăţeni ruşi şi un ucrainean au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, în lipsă, pentru doborârea avionului companiei Malaysia Airlines MH17 în 2014. 

Un tribunal olandez a condamnat joi în lipsă la închisoare pe viaţă trei persoane, doi ruşi şi un ucrainean, pentru doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (zborul MH17) deasupra estului separatist pro-rus al Ucrainei în anul 2014, relatează AFP şi Reuters.

Cei condamnaţi, Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski, cetăţeni ruşi, şi Leonid Harcenko, cetăţean ucrainean, au fost găsiţi vinovaţi de crimă şi de a fi jucat un rol în doborârea avionului, a anunţat preşedintele completului de judecată, Hendrik Steenhuis.

Avionul Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe 17 iulie pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în estul Ucrainei. Olanda este ţara care a avut cele mai multe victime în accident (193 din cele 298 de persoane aflate la bord) şi în consecinţă şi-a asumat conducerea investigaţiei.

Instanţa olandeză a concluzionat că racheta cu care a fost doborât avionul, cel mai probabil o rachetă antiaeriană de tipul BUK, a fost lansată din zona controlată de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, iar Rusia avea controlul asupra acestora.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi pe Twitter a decizie importantă a tribunalului olandez. Pedepsirea tuturor atrocităţilor ruse - atât de ieri cât şi de azi - va fi inevitabilă, a completat el, conform Agerpres.

Zelenski, prima reacţie 

"O decizie importantă a tribunalului de la Haga. Primele sentințe pentru cei responsabili de doborârea #MH17. Dar este necesar ca și cei care au ordonat acest lucru să ajungă în boxa acuzaților, deoarece sentimentul de impunitate duce la noi crime. Trebuie să risipim această iluzie. Pedeapsa pentru toate atrocitățile rusești – atât atunci, cât și acum – va fi inevitabilă.”, a scris pe Twitter președintele Volodimir Zelenski.

APCE cere tragerea la răspundere a Rusiei. MAE român, reacție: Salutăm adoptarea Rezoluției

MAE român salută adoptarea de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a Rezoluției privind asigurarea tragerii la răspundere pentru doborârea avionului MH17 deasupra Ucrainei.

MAE salută adoptarea de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a Rezoluției privind asigurarea tragerii la răspundere pentru doborârea avionului MH17 deasupra Ucrainei de o racheta Buk lansată de unități controlate de autorități militare ale Federației Ruse, transmite Mediafax.

„Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea, la 23 iunie 2022, de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a Rezoluției 2452 (2022) privind asigurarea tragerii la răspundere pentru doborârea cursei MH17 aparținând companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra Ucrainei. Rezoluția a fost adoptată în unanimitate, în urma unui raport prezentat de senatorul român Titus Corlățean, raportor al APCE privind responsabilitatea doborârii zborului MH17. Pe baza dovezilor aflate la dispoziția raportorului APCE, Adunarea Parlamentară consideră că scenariul cel mai convingător este că avionul MH17 a fost doborât de o racheta Buk lansată de unități controlate de autorități militare ale Federației Ruse. Ca urmare, Adunarea se declară consternată de eșecul autorităților ruse de a coopera cu bună credință cu investigația autorităților aeriene”, potrivit unui comunicat de presă.

VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?