DIICOT: O fabrică de medicamente din Voluntari, folosită într-o rețea internațională de droguri de mare risc, vândute în Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria
Autor: Irina Constantin | Publicat pe: 14 Martie 2023, 15:53
WhatsApp
DIICOT a reținut doi români, acuzați că fac parte dintr-o rețea transfrontalieră care se ocupa cu producerea și vânzarea de droguri de mare risc în Polonia, România, Cehia, Bulgaria, Lituania și Slovacia. Laurențiu Huică, om de afaceri cu interese mari în producția și vânzarea de medicamente, ar fi reținut în această cauză.

”La data de 02.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a doi inculpați, cetățeni români, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, punerea pe piață a substanțelor clasificate ca precursori, în formă continuată, și complicitate la trafic intern de droguri mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada ianuarie 2021 - februarie 2023, cei doi inculpați împreună cu cetățeni străini (cehi, slovaci, polonezi, lituanieni) au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier care a acționat pe teritoriul mai multor state din spațiul Uniunii Europene, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România, în scopul scoaterii din circuitul legal a precursorilor efedrină și pseudoefedrină, menționați în Tabelul IV din Legea nr. 143/2000, pentru a sprijini producția de metamfetamină în laboratoare clandestine de pe teritoriul Poloniei și Cehiei.

Fabrica de medicamente din România, înființată în anii 90

În vederea realizării scopului grupului, a fost folosită o societate românească cu capital integral privat, înființată în cursul anilor '90, având ca obiect de activitate producția de medicamente, al cărui asociat și administrator este unul dintre inculpați. Rolul societății din România a fost de a achiziționa precursorii și de a-i îngloba sub forma unui medicament, după o formulă care să permită dizolvarea și extragerea rapidă în laboratoare clandestine unde erau folosiți la producția de metamfetamină.

Precursorii au fost încorporați în două produse farmaceutice, comprimate de 50 și 120 de miligrame de efedrină și pseudoefedrină, unul dintre acestea fiind înregistrat ca medicament autorizat doar în România (nefiind autorizat în niciun alt stat din Uniunea Europeană), fără a fi obținută autorizația de export. În ceea ce privește cel de-al doilea produs, societatea românească nu deținea autorizație de producție și punere pe piață în România sau în țările din Uniunea Europeană. Comprimatele respective nu au fost livrate către spitale sau farmacii din România.

Comprimatele produse în România au fost expediate către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania, care le achiziționau, fără a deține autorizație de punere pe piață în statele respective, însă nu au ajuns la destinația declarată, ci în diverse locații situate pe teritoriul Poloniei, de unde au fost preluate de către un membru al grupului infracțional organizat, cetățean polonez. 

Pe teritoriul Poloniei, livrările au fost fracționate în cantități mai mici și trimise în Republicile Cehă și Slovacă, unde au fost distribuite către laboratoarele în care se extrăgeau precursorii pentru producția ilicită de metamfetamină. 

Majoritatea laboratoarelor clandestine de producție a metamfetaminei, identificate pe teritoriul Cehiei și Poloniei, foloseau ca materie primă comprimatele produse în România. Pentru împiedicarea descoperirii activității infracționale, locațiile în care erau improvizate laboratoarele și împrejurimile acestora au fost păzite de membrii grupului infracțional organizat.

”Metoda cehă” ar fi adus sute de milioane de euro rețelei de droguri

Prin utilizarea ”metodei cehe” de producție a metamfetaminei în laboratoare clandestine, dintr-un kilogram de clorhidrat de efedrină/pseudoefedrină se obțineau aproximativ 0,70 kilograme de metamfetamină.

În perioada menționată, membrii grupului infracțional au organizat transportul și livrarea către societățile achizitoare a unui număr de 168.788.870 de comprimate în care au fost înglobați, prin fabricare, precursorii efedrină și pseudoefedrină (aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină),  din care se putea produce o cantitate totală de aproximativ 4,7 tone de metamfetamină, drog de mare risc menționat în Anexa II la Legea nr. 143/2000. 

Menționăm faptul că, prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro. Raportat la aceste prețuri, valoarea drogurilor obținute prin procesarea precursorilor exportați din România este cuprinsă între 187 de milioane de euro (la vânzarea per kilogram) și 468 de milioane de euro (la vânzarea per gram).

Societatea producătoare din România, al cărui administrator și acționar este unul din inculpați, a realizat, în perioada de acțiune a grupului infracțional, un număr total de 97 livrări către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania.

Astfel, în perioada ianuarie 2021 - februarie 2023, cei doi inculpați au organizat producția, depozitarea, livrarea, transportul, distribuirea  către 7 societăți farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania de comprimate ce conțin substanțe clasificate (precursori - substanțe ce creează dependență), pentru care companiile, cu excepția a două dintre ele, nu dețineau licență și autorizații de punere pe piață înregistrate la autoritățile naționale competente, prevăzute de reglementările naționale și europene în materie.

În cursul zilei de  02.03.2023, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați. Unul dintre cei doi arestați ar fi, potrivit Gândul, Alexandru Huică, cunoscut om de afaceri din domeniul farma. Acesta a fost proprietarul unui lanț de farmacii în Suceava, intrate în insolvență, și este acționar Arena Group S.A. Firma, cu 142 de angajați, a avut o cifră de afaceri de 70 milioane lei în  anul 2021 și un profit de 22 milioane lei. Laurenţiu Huică a deținut și compania Asimed Asigurare-Reasigurare, care și-a pierdut autorizația în 2021 după decizia Autorității de Supraveghere financiară (ASF). Huică a fost, la un moment dat, vicepreședintele Asociației producătorilor români de medicamente.

În cursul urmăririi penale, în vederea documentării activității infracționale, a fost constituită o echipă comună de anchetă (JIT) între România (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală) și autoritățile judiciare din Polonia, Slovacia și Cehia, activitățile fiind desfășurate cu sprijinul EUROJUST și EUROPOL. De asemenea, EUROJUST a organizat trei întâlniri de coordonare și a oferit suport în desfășurarea anchetei penale în statele implicate. 

Trei tone de precursori de droguri, găsite la fabrica din Voluntari

Cu ocazia perchezițiilor efectuate în România la data de 01.03.2023, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, mai multe loturi de medicamente și suma de aproximativ 600.000 de euro, fiind identificate mai multe înscrisuri de interes în cauză.

Ca urmare a activităților desfășurate pe teritoriul Poloniei, din data de 26.02.2023, au fost dispuse măsuri preventive cu privire la 8 persoane implicate în deturnarea transporturilor de medicamente cu conținut de efedrină/pseudoefedrină ce provin de la fabrica din România. O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez (ce a plecat cu paleți cu medicamente din orașul Voluntari, de la fabrica de medicamente) a fost identificată în data de 26.02.2023 pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant persoanele implicate (inclusiv liderul acestui grup) în momentul  când se descărcau medicamentele, în alt loc decât cel înscris pe CMR; într-un depozit al grupului au identificate diferite comprimate și aproximativ 100 de flacoane cu efedrină provenind de la fabrica din România. Totodată, au fost identificate și ridicate sumele de 177.215 euro și 366.200 de zloți.

Ca urmare a activităților desfășurate pe teritoriul Slovaciei, din data de 26.02.2023, au fost dispuse măsuri preventive cu privire la 4 persoane. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare a fost ridicată suma 1.129.220 de euro.

La data de 27.02.2023, reprezentanții Parchetului și Poliției din Cehia au dispus măsuri preventive cu privire la 2 persoane. În cadrul activităților desfășurate, au fost ridicate documente privind vânzarea unei societăți, fiind indisponibilizate sume aflate în conturi bancare în cuantum de 148.103 de euro, 711.082 de coroane și 22.433 zloți. 

În cele trei țări, au fost dispuse, în total, măsuri preventive față de 16 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog,  Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare, polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

Suportul de specialitate a fost asigurat Direcția Operațiuni Speciale, Agenția Națională Antidrog și Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Unitatea Națională Europol.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție” anunță DIICOT. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?