Doi reporteri britanici sunt în vizorul forțelor iraniene. S-ar pune la cale asasinarea lor
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (cottonbro)
Sursă foto: Pexels (cottonbro)
Marea Britanie acuză Iranul pentru un complot care ar amenința viața a doi reporteri britanici. 

Doi jurnaliști britanici-iranieni care lucrează în Regatul Unit au fost avertizați de poliție cu privire la un complot „credibil” al Iranului de a-i ucide, potrivit angajatorului lor, canalul de știri cu sediul la Londra, Iran International. Într-o declarație de luni, radiodifuzorul în limba farsi s-a declarat „șocat și profund îngrijorat” de presupusele amenințări letale, în timp ce a acuzat Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran că face parte dintr-o „escaladare semnificativă și periculoasă” a „campaniei” Teheranului pentru a intimida jurnaliştii iranieni care lucrează în străinătate”.

„Doi dintre jurnaliştii noştri britanici-iranieni au fost informaţi în ultimele zile cu privire la o creştere a ameninţărilor la adresa lor”, a transmis Iran International în declaraţie. „Poliția Metropolitană i-a anunțat în mod oficial pe ambii jurnaliști că aceste amenințări reprezintă un risc iminent, credibil și semnificativ pentru viața lor și a familiilor lor”.

Iran International nu a numit jurnaliştii din motive de securitate.

Citește și: UE pregătește un nou lot de sancțiuni împotriva Iranului

IRGC, desemnată ca organizație comunistă

IRGC este o ramură a forțelor armate iraniene, fondată după Revoluția iraniană din 1979 din ordinul ayatollahului Ruhollah Khomeini. Este desemnată de Statele Unite ca organizație teroristă. Iran International a devenit una dintre sursele de apel pentru mulți iranieni care caută știri despre protestele după moartea Mahsei Amini, o iraniană kurdă de 22 de ani, reținută de poliția moralității pentru că nu a purtat hijabul în mod corespunzător.

„Aceste amenințări cu moartea la adresa cetățenilor britanici de pe teritoriul britanic vin după câteva săptămâni de avertismente din partea IRGC și a guvernului iranian cu privire la activitatea unei mass-media libere și necenzurate în limba farsi care lucrează la Londra”, a adăugat canalul de știri în declarația sa.

Iran International a continuat, spunând că și alți membri ai personalului său au fost avertizați de poliție cu privire la alte amenințări, potrivit declarației.

„Sperăm că guvernul Regatului Unit, guvernele internaționale și alte organizații ni se vor alătura pentru a condamna aceste amenințări îngrozitoare și vor continua să evidențieze importanța libertății presei”, a adăugat declarația.

Iran International este în vizorul guvernului iranian

Poliția Metropolitană din Londra a declarat pentru CNN că nu vor comenta chestiunile de securitate și protecție în legătură cu anumite persoane.

„Sfătuim pe oricine are îngrijorări cu privire la siguranța lor să contacteze poliția, astfel încât ofițerii să poată evalua situația și să ofere sfaturi de siguranță și securitate, după cum este necesar”, a transmis Met Police.

Fondată în 2017, Iran International a fost în fruntea transmiterii recentelor demonstrații cu imagini exclusive ale evenimentelor de pe teren. Contul de Twitter are peste un milion de urmăritori. Canalul de știri de 24 de ore a fost analizat anterior de guvernul iranian pentru politica sa de difuzare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel