Doi preşedinţi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
sorin rosca stanescu
sorin rosca stanescu

In fine, se vor intalni, intr-un cadru cat de cat oficial, cei doi presedinti. Barack Obama si Traian Basescu. Va fi pentru prima data cand vor sta de vorba tete-a-tete. Pentru romani este un eveniment important, care merita salutat ca atare. Ce asteptam sa se decida la Washington? Cu ce solicitari pleaca seful statului roman si cu ce rezultate s-ar putea intoarce?

Astazi, cand intreaga planeta comemoreaza 10 ani de la tragicele evenimente din Statele Unite, cand o serie de atentate au declansat schimbari semnificative in istoria lumii, iata ca intalnirea programata dintre Obama si Basescu ne determina sa incercam o radiografie a relatiilor romano-americane. Dar si o punere fata in fata a portretului robot a celor doi presedinti.

Sunt persoane si politicieni aflati la antipod. Diferentele dintre ei sunt ireconciliabile. Barack Obama este un intelectual rafinat. A castigat alegerile prin eleganta, prin discursuri stralucite si transmitand mesaje atat americanilor, cat si celorlalte popoare ale lumii, cat se poate de pasnice si, in unele situatii, mesaje de reconciliere. Traian Basescu, in schimb, este un personaj lipsit de o cultura cat de cat serioasa si de o educatie aleasa. Discursul sau este dur, brutal, provocator. Intr-un alt plan, Barack Obama s-a dovedit a fi, nu numai prin originea sa, ci si prin intregul sau comportament, un adversar convins al extremismului si rasismului. In timp ce Traian Basescu a avut mai multe derapaje, gen tiganca imputita. Presa il face zob, in mod sistematic, pe Barack Obama. Nu stim daca el ii iubeste cu adevarat pe jurnalisti dar stim ca el iubeste si respecta libertatea de expresie. Si isi exercita mandatul ca un garant al acesteia. Spre deosebire de Presedintele Traian Basescu. Desi este sef al executivului american, indeplinind deci si functia de prim ministru, Barack Obama nu a incalcat, pana in prezent, niciuna dintre prevederile Constitutiei americane. Cel putin nu exista nicio acuzatie in acest sens. Spre deosebire de presedintele nostru.

Mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel