Doi părinți au înființat o fabrică pentru a-și integra fiul cu autism pe piața muncii. Povestea care a emoționat comunitatea locală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Harry Spectre UK
Foto: Harry Spectre UK
O fabrică specializată în ciocolată inaugurată acum 10 ani de doi părinți cu scopul de a-și integra fiul autist pe piața muncii a ajuns celebră în Marea Britanie.

O fabrică specializată în ciocolată inaugurată acum 10 ani de doi părinți cu scopul de a-și integra fiul autist pe piața muncii a devenit o afacere de succes, în Marea Britanie, transmite BBC. Compania are deja 12 angajați, dintre care mare parte au afecțiuni din spectrul autismului, și contribuie la bunăstarea socială a comunității fiindcă oferă experiență de lucru pentru sute de tineri care suferă de această boală.

Cofetăria, denumită Harry Specters, își are sediul în orășelul Ely, cu 15.000 de locuitori, și a fost creată de Shaz și Mona. Ei povestesc pentru BBC cum ciocolata le-a dat un nou sens în viață, în timp ce angajații explică ce impact social pozitiv are cofetăria.

Povestea lui Shaz și Mona

Shaz și Mona sunt pakistanezi, iar fiul lor, Ash, a fost diagnosticat cu autism la vârsta de trei ani. Pakistanul nu le-a oferit o viață chiar ușoară: „În 2001, oamenii nu înțelegeau ce înseamnă autismul, iar Ash nu a vorbit până la șase ani”, a zis Mona. Familia s-a relocat astfel în Marea Britanie în 2006. Din fericire, cei doi au găsit locuri bune de muncă, astfel că au început să se gândească la viitorul fiului lor. Din întâmplare, destinul familiei s-a intersectat cu un ciocolatier, fapt ce le-a schimbat viața.

„Am descoperit că există o rutină și o structură în crearea ciocolatei, iar activitatea era destul de senzorială”, a spus Mona, explicând că acest lucru i s-a părut „perfect pentru persoanele cu autism”. Mama a început să facă ciocolată acasă, iar Ash și prietenii săi de la școala pentru nevoi speciale au fost fascinați.

Cu ajutorul finanțării, familia a ajuns să aibă o fabrică de ciocolată unde toată lumea în afară de părinți și personalul pentru ambalat are afecțiuni din spectrul autismului. În Marea Britanie, unul din o sută de copii are autism, iar cifrele absolute de persoane diagnosticate se ridică la 700.000.

„Există o preconcepție că persoanele cu autism au nevoie de mult ajutor, însă adevărul este că oricine are nevoie de ajutor când ajunge să aibă o meserie nouă. Multe companii nu înțeleg cât de muncitori și loiali sunt astfel de angajați. Ei niciodată nu caută să trișeze și mereu sunt pregătiți de următoarea sarcină”, a explicat tatăl lui Ash, Shaz.

Ce spune un angajat în vârstă de 25 de ani

Greg Smith lucrează la Harry Specters de vreo cinci ani. El a început cu un internship gratuit și a ajuns treptat să fie angajat cu normă întreagă. „A fost primul meu loc de muncă plătit. Călătoria de la ambalator la ciocolatier a fost incredibilă – chiar mi-a schimbat viața”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel