Doi francezi au plătit 6 milioane de lei la Trezorerie
Doi oameni de afaceri de cetățenie franceză, cercetați de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală, și-au recunoscut faptele și au plătit prejudiciul. Ei caută astfel clemență în fața magistraților.
Veniți în România cu gândul de a face repede bani, prin metode necinstite, doi cetățeni francezi au căzut în plasa procurorilor DIICOT. Încercuiți, aceștia și-au recunoscut faptele și au plătit la bugetul de stat banii pe care îi sifonaseră prin firme fantomă sau de tip bidon.
Procurorii DIICOT au sesizat instanța cu privire la acordul de recunoaștere a vinovăției L.H.L., cetățean francez, administrator al mai multor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de evaziune fiscală și 3 infracțiuni de spălarea banilor în forma continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că în perioada 2010 – 2013 omul de afaceri, în calitate de administrator la trei societăți comerciale a dispus înregistrarea în evidențele contabile ale societăților precum și alte documente legale a unor cheltuieli aferente unor operațiuni comerciale nereale, constând în achiziții bunuri în valoare totală de 11.293.448 lei de la nouă societăți cu un comportament fiscal neconform, în scopul diminuării obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.
Sute de plăți fictive
Mai mult, prin aceleași societăți comerciale L.H.L. a dispus prin 222 operațiuni de transfer sifonarea sumei totale de 11.819.066 lei cu titlu de plăți contravaloare prestări servicii servicii/achiziții bunuri, cu toate că societățile nu au prestat serviciile respective și nici nu au livrat marfa menționată în facturi), în scopul disimulării originii ilicite a sumelor provenite din evaziune fiscală. S-a creeat astfel un prejudiciu total de 3.562.323 lei (echivalentul a 790.000 euro, la cursul de la data comiterii faptelor) compus din TVA și impozit pe profit.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost recuperat în totalitate prin plata sumei de 3.562.323 lei (echivalentul a 790.000 euro, la cursul de la data comiterii faptelor) în contul trezoreriei statului.
Prin aceeași metodă de lucru, un alt cetățean francez, D.S.J. a încercat să înșele statul cu 2.988.885 de lei prin simularea unor activități de comerț care în realitate nu au avut loc niciodată, cu scopul de a reduce impozitul pe provit. Suma de 685.754 de euro a fost recuperată prin plata în contul Trezoreriei.
Vezi și: Kovesi, inclusă de Harvard pe lista femeilor cu contribuții majore
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News