Data publicării:
Doi americani, dintre care unul este medic, infectaţi cu virusul Ebola în Liberia
Doi americani, dintre care unul este medic, angajaţi în lupta împotriva epidemiei febrei hemoragice provocate de virusul Ebola în Africa de Vest, au fost contaminaţi în Liberia, a anunţat organizaţia umanitară pentru care lucrează.
Samaritan's Purse, o asociaţie creştină de caritate, a anunţat că medicul Kent Brantly a fost plasat în carantină la Centrul de tratament pentru Ebola al organizaţiei, la Spitalul ELWA de la Monrovia, capitala Liberiei, scrie Mediafax.
"Rămânem optimişti în privinţa refacerii sale, dar cu siguranţă problemele nu au trecut încă", a declarat duminică pentru AFP Melissa Strickland, o purtătoare de cuvânt a Samaritan's Purse.
Potrivit acesteia, medicul are febră şi acuză dureri musculare.
Doctorul Brantly este căsătorit şi are doi copii, a precizat ONG-ul într-un comunicat postat pe Internet.
Nancy Writebol, care lucrează pentru organizaţia creştină de caritate SIM care gestionează spitalul, a fost contaminată şi ea. Writebol se afla într-o stare stabilă duminică, a anunţat Samaritan's Purse.
"Amândoi primesc îngrijiri intensive, dar este vorba, bineînţeles, despre o situaţie periculoasă şi înspăimântătoare", a declarat purtătoarea de cuvânt pentru AFP.
Ea a subliniat că administrarea rapidă a unui tratament este crucială în evoluţia acestei boli mortale. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rata mortalităţii febrei hemoragice provocate de Ebola poate atinge 90% în anumite cazuri.
Departamentul de Stat american a anunţat duminică faptul că este la curent cu un caz de Ebola, fără să fie în măsură să ofere informaţii despre vreo persoană anume.
Kent Brantly este medicul-şef de la Samaritan's Purse însărcinat cu organizarea luptei împotriva Ebola în Liberia, o ţară în care organizaţia continuă să coopereze cu autorităţile sanitare liberiene şi internaţionale cu scopul de a controla epidemia.
El şi-a început activitatea împreună cu echipa organizaţiei specializată în lupta împotriva Ebola în octombrie şi se ocupa de persoane care s-au îmbolnăvit începând din iunie.
Nancy Writebol este însărcinată cu igiena şi dezinfecţia ţinutelor de protecţie purtate de către membrii personalului care intră şi ies din centrul în care sunt izolaţi bonavii.
Ea este căsătorită şi are doi copii, a anunţat organizaţia.
Virusul Ebola a ucis 660 de persoane de la începutul epidemiei în Africa de Vest, în urmă cu câteva luni, în trei ţări, şi anume Guineea (314 morţi), Sierra Leone (219 morţi) şi Liberia (127 de morţi), potrivit unui bilanţ prezentat recent de către OMS.
Autorităţile din Nigeria au anunţat vineri că un liberian a murit din cauza Ebola în Lagos, cel mai mare oraş din Africa, devenind primul caz înregistrat în această ţară.
Numele virusului provine de la numele unui râu de pe actualul teritoriu al Republicii Democratice Congo (RDC, fostul Zair), unde a fost înregistrat pentru prima dată, în 1976. Rata mortalităţii poate merge de la 25% şi până la 90% în cazul oamenilor.
"Febra hemoragică provocată de virusul Ebola" se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanelor sau animalelor infectate. Ea provoacă febră puternică, dureri musculare şi vomă, diaree, eventual hemoragie.
Guvernul american a declarat sâmbătă că urmăreşte cu atenţie evoluţia epidemiei şi "continuă să mobilizeze multiple agenţii guvernamentale pentru ajutorarea ţărilor afectate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News