Documente secrete: Churchill a vrut să bombardeze cu focoase nucleare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
winston-churchill dece
winston-churchill dece
Au fost desecretizate noi documente care dezvăluie intențiile pe care Winston Churchill le avea cu peste jumătate de secol în urmă.

Conform unor documente recent desecretizate, Winston Churchill a spus că va lua în considerare bombardarea Rusiei și Chinei dacă va fi prim-ministru în timpul Războiului Rece.

Winston Churchill a avut o întâlnire cu fostul ofițer al armatei americane Julius Ochs Adler căruia i-a spus că va da Uniunii Sovietice „un ultimatum” în care va detalia condițiile specifice.

Acesta a afirmat ca va bombarda orașele Rusiei

În condițiile în care puterea comunistă de la Moscova nu se conforma, Churchill a spus că „va bombarda unul dintre cele  30 de orașe sovietice” în condițiile în care va fi reales prim-ministru.

Nota informativă, scrisă de un agent FBI, relatează că Churchill a cerut senatorului Styles Bridges să-l convingă pe președintele Harry Truman să lanseze un atac nuclear care să „distrugă” Kremlinul și să slăbească puterea Uniunii Sovietice.

Cu toate acestea, Churchill a devenit prim-ministru pentru a doua oară la 26 octombrie 1951 și a rămas în funcție până la 5 aprilie 1955. După revenirea la putere, acesta nu a mai pomenit de vreun atac nuclear asupra URSS.

Churchill avea intenții războinice și față de China

De asemenea, documentele prezintă și poziția fostului lider britanic în ceea ce a privit mișcarea trupelor Regatului în Hong Kong și viziunea față de China. În acest caz, se pare că Winston Churchill a fost dispus să retragă trupele britanice din Hong Kong temporar pentru că, dacă Marea Britanie ar fi lansat un atac asupra Chinei, zona ar fi devenit deveni o țintă a represaliilor din partea Chinei, a spus profesorul Richard Toye, cel care a descoperit și cercetat documentele, potrivit DailyMail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel