DOCUMENTE DECLASIFICATE: Militarii râdeau și trăgeau la întâmplare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
DOCUMENTE DECLASIFICATE după 25 de ani. Militarii râdeau și trăgeau la întâmplare asupra manifestanților prodemocrație în 1989, în Piața Tiananmen. Documentul american a fost declasificat marți și a marcat 25 de ani de la reprimarea sângeroasă a protestelor. 

Documentul declasificat a fost dat publicității de către Arhivele Securităţii Naţionale americane de la Universitatea George Washington, care a obţinut declasificarea materialului printr-o hotărâre judecătorească. Arată confuzia şi haosul care domneau în China în timp ce autorităţile reprimau dur mişcarea de protest a studenţilor, în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989.

Raportul militar secret citează o sursă anonimă care avea vedere către Piaţa Tiananmen din camera de hotel. Militarii din cadrul Armatei a 27-a, care nu vorbeau dialectul de la Beijing, "glumeau şi trăgeau la întâmplare asupra oricărui grup de persoane pe care îl întâlneau în cale", afirmă această sursă. 

VEZI și: Poliţia a intervenit pentru evacuarea Pieţei Tahrir din Cairo. Trei protestatari au murit asfixiaţi, din cauza gazelor lacrimogene

Documentul subliniază că, la acea vreme, informaţiile erau sumare şi uneori complet false. Astfel, la o zi după reprimare, o telegramă a unei agenţii americane de informaţii, care cita o sursă guvernamentală străină aparent apropiată Chinei, a raportat moartea liderului chinez Deng Xiaoping. În realitate, acesta a decedat opt ani mai târziu, în 1997. Militari chinezi au ucis câteva sute de manifestanţi neînarmaţi, în reprimarea manifestaţiilor. Potrivit anumitor surse, ar fi ucis peste 1.000 de persoane, notează Mediafax

În ultimele săptămâni, regimul comunist a recurs la mijloace importante pentru a împiedica orice aluzie la "primăvara de la Beijing", cenzurând dur Internetul, intimidând presa străină şi efectuând o campanie de arestări vizând voci disidente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel