Data publicării:
Sprijin pentru România. DOCUMENT cu toate măsurile. Salariul minim în agricultură, 3.000 lei
Coaliția de guvernare a anunțat lista completă a măsurilor propuse.
Liderii coaliției de guvernare au transmis pachetul de măsuri socio-economice „Sprijin pentru România”, prin care sunt lansate mai multe măsuri pentru sprijinirea populației cu venituri reduse și pentru companii.
VEZI AICI DOCUMENTUL!
Măsuri
vouchere pentru alimente de bază - 50 de euro la fiecare două luni pentru familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venituri mai mici de 600 de lei pe lună, pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei pe lună, pentru persoanele cu venit minim garantat și pentru persoanele cu dizabilități până la finalul anului
vouchere de 30 de euro pe lună pentru elevii care primesc burse sociale pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine, până la finalul anului.
200 de lei în plus la salariu minim (sumă acordată voluntar de angajator). Cei 200 de lei sunt scutiți de toate taxele.
salariul minim în agricultură de 3.000 de lei.
majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei.
majorarea normei de hrană din spitale de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi.
creșterea alocației de hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copiii din centrele de plasament.
extinderea programului de fertilizare în vitro, numărul persoanelor care pot aplica crește de la 300 pe an la 5.000 pe an.
Ciucă, despre amânarea plăţii ratelor la bănci: Continuăm să analizăm
Preşedintele PNL, prim-ministrul Nicolae Ciucă, a anunţat, luni seara, că în coaliţia de guvernare s-a decis să nu se ia deocamdată măsura amânării plăţii ratelor la bănci.
„Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de Finanţe. În acest moment, datele pe care am reuşit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliţiei - să continuăm să analizăm. (...) Este o amânare a deciziei”, a precizat Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului, în conferinţa de presă a liderilor coaliţiei de guvernare. Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a arătat, în context, că se discută în continuare cu sistemul bancar.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni seară, că măsurile cuprinse în pachetul „Sprijin pentru România” beneficiază de o sumă dublă față de cea alocată pentru sprijinirea populației în timpul pandemiei.
„Avem nevoie de un plan de acțiune concret pentru a le oferi ajutor cetățenilor și pentru a pune din nou România în mișcare. Românii au rezistat în ultimii doi ani în fața pandemiei, care a fost urmată de o criză energetică fără precedent. Peste toate acestea, a venit și acest război. Cu toate acestea, românii au făcut mereu față provocărilor. Acum, trebuie ca și clasa politică să se ridice la nivelul cetățenilor. Trebuie să oferim un ajutor real, speranță și oportunități cetățenilor”, a spus Marcel Ciolacu,
„Astăzi am finalizat detaliile, am stabilit ce are de făcut fiecare ministru, dar și Parlamentul, pentru ca acest plan să fie adoptat și implementat cât mai repede”, a adăugat liderul PSD. „A venit momentul ca noi, oamenii politici, să livrăm. Programul are o valoare de 17,3 miliarde de lei, este o sumă dublă față de banii alocați pentru sprijinirea populației în timpul pandemiei și acest plan nu afectează alocările bugetare pentru investiții și pentru dezvoltarea economiei”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Măsurile din cadrul pachetului Sprijin pentru România sunt echilibrate, consideră Kelemen Hunor, președintele UDMR, care a spus că statul are obligația de a ajuta toți cetățenii.
Kelemen Hunor a amintit, luni seară, despre pandemie, criza energetică și războiul din Ucraina.
„Suntem conștienți și vedem cu toții că niciun domeniu nu rămâne neafectat. În astfel de situații, averm nevoie de un stat putetrnic care să intervină acolo unde este nevoie. Și este nevoie pentru că trăim într-o criză economică, o criză economică care se va adânci în lunile care urmează. Vedem cum crește inflația în zona euro, în țările baltice, în Germania, în Franța, în Italia și acest lucru va afecta toate economiile europene”, a spus liderul UDMR.
Acesta susține că, în astfel de situații, statul are obligația de a ajuta toți cetățenii.
„Aceste măsuri au fost bine chibzuite, sunt echilibrate, sunt pe termen mediu, sunt pe termen lung și sunt imediate. Putem susține economia, putem susține bugetul, ca să avem posibilitatea de a ajuta acele categorii socicale care au nevoie de ajutorul statului”, a adăugat Kelemen Hunor, liderul UDMR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News