Doctorandă din Marea Britanie, condamnată la 34 de ani de închisoare în Arabia Saudită pentru un mesaj postat pe o rețea de socializare
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 19 aug 2022, 17:26
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Salma al-Shehab, doctorandă la Universitatea din Leeds, avea un cont de Twitter cu aproximativ 2.000 de urmăritori și ocazional făcea comentarii despre drepturile omului în Arabia Saudită, inclusiv despre problemele pe care le întâmpină femeile.⁠

⁠Se crede că ea a intrat în atenția autorităților după ce cineva care a contracarat afirmațiile ei pe Twitter a raportat-o că folosește aplicația Kollona Amn – „Toți suntem securitate” –, care a fost creată pentru ca cetățenii să ofere informații despre amenințări teroriste.⁠

Utilizatorul i-ar fi spus lui Shehab că a raportat-o. Ea a fost arestată două luni mai târziu în timpul unei vizite la casa din Leeds, unde cerceta modalități de îmbunătățire a accesului la tratament stomatologic pentru persoanele cu dizabilități, scrie The Times.⁠

Un fond saudit a investit 500 de milioane de dolari în petrol rusesc când a început invadarea Ucrainei

Kingdom Holding din Arabia Saudită, firma de investiții controlată de miliardarul prințul Alwaleed Bin Talal, a investit în liniște peste 500 de milioane de dolari în trei mari companii energetice rusești între februarie și martie, au arătat dosarele de reglementare.

Investind în Gazprom (GZPFY), Rosneft și Lukoil, Kingdom a căutat probabil active subevaluate, dar mișcarea sa a venit pe măsură ce multe națiuni occidentale au impus sancțiuni firmelor energetice rusești și directorilor acestora după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

Arabia Saudită și alte state din Golf au încercat până acum să mențină ceea ce spun că este o poziție neutră față de războiul din Ucraina, frustrând unii oficiali occidentali care au încercat să izoleze Rusia în privința invaziei.

Kingdom a investit, în februarie, în certificate de depozit globale ale Gazprom și Roseneft, 1,37 miliarde de riali (365 de milioane de dolari) și, respectiv, 196 de milioane de riali (52 de milioane de dolari).

Firma a investit, de asemenea, 410 de milioane de riali (109 milioane de dolari) în certificatele de depozit ale Lukoil din SUA între februarie și martie, au arătat unele documente prezentate de CNN, duminică, ca parte a unei dezvăluiri a investițiilor recente. 

Kingdom Holding, care este deținută în proporție de 16,9% de fondul suveran al Arabiei Saudite, prezidat de prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, nu a dezvăluit anterior detaliile investițiilor sale.

Prințul Alwaleed bin Talal a devenit cunoscut la nivel internațional după ce a făcut un mare pariu de succes pe Citigroup (C) în anii 1990 și a fost un investitor timpuriu în Apple (AAPL).

Prințul a câștigat și sute de milioane de dolari investind în companii precum Uber (UBER) și Twitter (TWTR).

Stilul de investiții al lui Alwaleed s-a concentrat pe noi oportunități care ar putea fi profitabile, dar care prezintă riscuri, precum și pe activele subevaluate, a declarat, în iunie, o sursă care cunoaște afacerile Kingdom.

Arabia Saudită și Rusia conduc grupul OPEC+, o alianță formată în 2017 între Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și producătorii aliați.

Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis miercuri o majorare nesemnificativă a producţiei, în pofida recentei vizite efectuate de preşedintele SUA, Joe Biden, în Arabia Saudită, în încercarea de a convinge liderul OPEC să pompeze mai mult petrol şi să ajute economia mondială, transmit AFP şi Reuters.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, reuniţi sub umbrela OPEC+, au convenit "să îşi majoreze producţia cu 100.000 de barili pe zi în luna septembrie", se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii.

Această majorare, echivalentă cu cererea mondială de petrol timp de 86 de secunde, vine după săptămâni de speculaţii conform cărora vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită precum şi autorizarea vânzării de sisteme de rachete către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor permite majorarea ofertei de petrol pe piaţă.

"Este o majorare atât de mică încât este nesemnificativă. Din punct de vedere fizic, este un impuls marginal. Ca gest politic, este aproape insultător", susţine Raad Alkadiri, director la Eurasia Group.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?