Data publicării:

Doar 10% din fondurile pentru programul Noua Casă au fost cheltuite în 2023. Dumitru Nancu explică ce se întâmplă: Este clar că nu mai e... VIDEO

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Dumitru Nancu, preşedintele FNGCIMM, a vorbit despre stadiul programului Noua Casă, într-un interviu pentru DC NEWS şi DC BUSINESS. 

Concret, acesta spune că până acum au fost acordate doar 1100 de credite prin acest program, lucru care se traduce în cheltuirea a doar 10% din bugetul de 1,5 miliarde de lei disponibil. 

"Am acordat până în acest moment 10% din bugetul de 1,5 miliarde. Deci 1100 de români şi-au achiziţionat o locuinţă prin programul Noua Casă. Valoarea garanţiei acordată de FNGCIMM este de 150 milioane lei, adică 10% din plafonul de 1,5 miliarde. 

Total finanţări ne apropiem de 300 de milioane lei, bani ai celor 14 instituţii financiar-bancare cu care avem convenţie de garantare. Este clar că programul Noua Casă nu mai e... trebuie să ţinem cont şi de aspectul geopolitic, mai există şi factorul natalităţii. În 1990, aveam 22 de milioane de locuitori, 90% proprietari. La ultimul recensământ, populaţia a scăzut la 18 milioane, deci acum oferta este mult mai mare decât cererea. 

Mai este şi instabilitatea aceasta, să ţinem cont că avem o graniţă de sute de km unde e război. Când faci o investiţie, mai ales una imobiliară, sunt mai mulţi factori care trebuie luaţi în calcul. 

Singurul an în care am epuizat bugetul de 2 miliarde într-o lună a fost 2022, anul trecut, pentru că atunci aveam munca de acasă, şcoala de acasă, şi românii au preferat să se mute la case mai mari. Dar în restul anilor, din septembrie încolo a fost un ritm galopant de consum şi de cereri de locuinţe", a declarat Dumitru Nancu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel