DNSC, avertisment pentru utilizatorii Instagram. Fii atent dacă primești acest mesaj
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 23 sep 2022, 19:12
WhatsApp
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmis un avertisment pentru utilizatorii Instagram.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică îi avertizează pe utilizatorii Instagram că se pot trezi cu conturile sparte dacă cad în plasa atacatorilor cibernetici.

"Continuă campania de tip phishing care vizează utilizatorii rețelei sociale Instagram. Despre acest atac DNSC a emis o alertă în august. Atacatorii se folosesc acum de conturi compromise de Instagram pentru a convinge potențialele victime, prin tehnici de inginerie socială, să furnizeze link-ul de resetare a parolei contului primit prin sms.

Atacatorii pretind că au nevoie de link-ul din sms pentru a obține un vot într-un concurs online. Nu furnizați altor persoane date referitoare la coduri de autentificare sau astfel de link-uri pentru resetarea parolei, chiar dacă sunt prieteni sau cunoscuți, pentru că astfel puteți pierde accesul la cont. Atacatorii să se folosesc de opțiunea "forgot my password" din Instagram pentru a forța modificarea parolei. Dacă acest mesaj ajunge la dvs., înseamnă că cineva dorește să vă fure contul.

Sfaturi pentru utilizatorii Instagram

1. Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute! Atenție la corectitudinea gramaticală și de exprimare în limba română a textului primit. De cele mai multe ori atacatorii nu sunt vorbitori de română.

2. Activați autentificarea cu doi factori (2FA) din setările Instagram, deoarece acest strat suplimentar de securitate poate ajuta la reducerea șanselor de a avea contul compromis.

3. În cazul în care ați căzut în capcană și ați pierdut accesul la cont, adresați-vă Centrului de Ajutor Instagram pentru recuperarea lui. Va trebui să efectuați pașii necesari pentru validarea identității.

4. Antrenați-vă pentru a detecta și evita astfel de amenințări în online. Puteți face acest lucru pe site-ul https://sigurantaonline.ro, acolo unde vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele: https://quiz.sigurantaonline.ro/ #SigurantaOnline este o campanie de conștientizare la nivel național, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată precum Microsoft Romnia, BIT SENTINEL, ATTACK Simulator, ANIS sau Dekeneas", a scris DNSC pe pagina de Facebook.

DNSC, avertisment pentru clienții Netflix. Mesajul fals primit de tot mai multe persoane

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică îi avertizează pe români unor mesaje false, sosite pe mail, prin care abonaţii unor servicii, precum Netflix, sunt atenţionaţi să îşi valideze detaliile de card pentru a păstra subscripţia la serviciu. Mesajele sunt false și nu au nicio legătură cu compania Netflix.

"Atenție la astfel de mesaje false sosite pe e-mail, în care clienți ai anumitor servicii, precum cei ai Netflix, sunt alertați despre faptul că trebuie să-și valideze încă o dată detaliile de card pentru a păstra subscripția la serviciu! Mesajul în limba engleză este transmis de pe un domeniu din Olanda și nu are nicio legătură cu compania Netflix. Accesarea link-ului redirecționează potențiala victimă către un site de phishing. Pentru a antrena utilizatorii din România să identifice și să evite cele mai întâlnite amenințări din mediul online la adresa utilizatorului obișnuit, DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată au lansat site-ul www.sigurantaonline.ro. Acesta este un instrument folositor utilizatorilor de toate vârstele, pe care îl pot folosi pentru a-și îmbunătăți și perfecționa frecvent rutina esențială de securitate cibernetică.", transmite Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică  printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?