DNA: Ticu Plăcintă, judecat pentru abuz în serviciu
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
DNA: Ticu Plăcintă, judecat pentru abuz în serviciu - Foto Agerpres
DNA: Ticu Plăcintă, judecat pentru abuz în serviciu - Foto Agerpres
Ticu Plăcintă, la data faptei preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti (FTMB), a fost trimis în judecată, alături de alte persoane din conducerea instituţiei, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, sau pentru complicitate la aceeaşi faptă.

Este vorba despre Ticu Plăcintă, la data faptei preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti (FTMB) şi preşedinte al Consiliului de conducere al aceleiaşi fundaţii, Valentin Mărgineanu, la data faptei membru în Consiliul de conducere al FTMB şi ulterior vicepreşedinte al SC Tin Management Grup SA, Florin Paul Ionescu, la data faptei membru al comisiei de Relaţii Economice din cadrul FTMB şi ulterior vicepreşedinte al SC Tin Management Grup SA şi Laurenţiu Bogdan Plăcintă, manager al SC Tin Management Grup SA.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti este o persoană juridică constituită în anul 1990, care a preluat patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) din Bucureşti (imobile şi terenuri aferente), scopul acestei fundaţii constând în realizarea şi finanţarea unor programe şi activităţi destinate tinerilor şi organizaţiilor/asociaţiilor de tineret.

'În perioada 21 iunie 2011 - 8 ianuarie 2020, inculpatul Ticu Plăcintă, în calităţile menţionate, cu încălcarea prevederilor legislaţiei primare şi beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, prin crearea artificială a unor mecanisme juridice, ar fi deturnat obiectul de activitate şi scopul special pentru care a fost înfiinţată FTMB, destinaţia patrimoniului propriu şi a resurselor materiale ale organizaţiei de tineret, cauzând prin aceste demersuri fundaţiei pe care o conducea un prejudiciu de 15.725.392 lei', arată anchetatorii.

Concret, spun procurorii, demersurile inculpatului Ticu Plăcintă şi ale complicilor săi ar fi constat, printre altele, în: - înfiinţarea SC Tin Management Grup SA în scopul preluării de către această firmă a dreptului de administrare asupra tuturor imobilelor prezente şi viitoare ale FTMB.

Ulterior, după înfiinţarea SC Tin Management Grup SA, în scopul menţionat mai sus, ar fi fost încheiate mai multe contracte (iniţial un contract de concesiune, iar ulterior mai multe contracte de asociere în participaţie), în condiţii vădit dezavantajoase pentru organizaţia de tineret, ce aveau ca obiect predarea, către societatea comercială, a dreptului de administrare a întreg patrimoniului imobiliar prezent şi viitor şi redirecţionarea a 85% din rezultatele financiare obţinute în favoarea SC Tin Management Grup SA. - cooptarea în cadrul SC Tin Management Grup SA a unei societăţi comerciale administrată de Plăcintă Laurenţiu Bogdan ca asociat cu un aport în natură constând într-un teren în suprafaţă de 51.341 m.p. cu construcţii speciale, situate într-o comună din judeţul Argeş şi evaluat la 1.902.165 lei.

În acest mod, FTMB a rămas cu 38,258% din acţiuni, iar societatea administrată de Plăcintă Laurenţiu Bogdan a preluat controlul asupra SC Tin Management Grup SA şi implicit şi asupra patrimoniului FTMB deţinând 60,846% din acţiuni. - încheierea unor acte adiţionale prin care s-a modificat metoda de împărţire a rezultatelor financiare, respectiv 20% din veniturile realizate din exploatarea imobilelor revine FTMB şi 80% din venituri revine SC Tin Management Grup SA. Prejudiciul menţionat mai sus, de 15.725.392 lei, reprezintă venituri nerealizate de către FTMB şi în acelaşi timp foloase necuvenite, obţinute de SC Tin Management Grup SA, menţionează DNA.

'Acţiunile menţionate mai sus au făcut ca numai sume nesemnificative de bani din exploatarea patrimoniului FTMB să fie utilizate pentru programe de şi pentru tineri.

Aşadar, pe lângă prejudicierea patrimoniului FTMB, ar fi fost afectate şi lezate în mod grav şi interesele legitime ale organizaţiei de tineret, respectiv cele de realizare a scopului şi a obiectivelor pentru care a fost înfiinţată prin lege şi cele ale tinerilor, în particular', se precizează în comunicat. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel