Data publicării:
DNA: Suspiciuni de corupţie la privatizarea Nuclearelectrica
DNA susţine că există suspiciuni întemeiate de corupție în procedura de privatizare a Nuclearelectrica. Potrivit referatului procurorilor de arestare a vicepreşedintelui Claudiu Dumbrăveanu se afirmă că firma italiană ENEL ar urma să fie favorizată în procedura de privatizare a Nuclearelectrica.
DNA a solicitat arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, într-un dosar despre modul în care distribuitorul de energie electrica ENEL ar fi „umflat" facturile la curentul electric.
În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii descriu modul în care ENEL a ajuns în România şi cum nu şi-a respectat angajamentele faţă de statul român în urma contractelor de privatizare pentru filialele de distribuţie ale Electrica SA. În acest context, DNA spune că ENEL urma să fie favorizată în procedura de privatizare a Nuclearelectrica, „în schimbul unor sume de bani".
„Reprezentanţi de la nivelul conducerii instituţiilor implicate în privatizarea S.C.ELECTRICA S.A. au în vedere favorizarea grupului italian ENEL în procedura de privatizare a S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., unităţile 3 şi 4, în schimbul unor sume de bani", se arată în referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventivă.
DNA face şi o trecere în revistă a modului în care ENEL a preluat prin privatizare serviciile de distribuţie a energiei electrice. ENEL a fost cea care a devenit acţionar majoritar al Electrica Banat, Muntenia şi Dobrogea. DNA susţine că ENEL nu şi-a respectat angajamentele din contractele de privatizare.
Citește și: DNA aruncă în aer ENEL. Băieții deștepți fură și de la privați
Ce spune referatul DNA în cazul arestării preventive a vicepreşedintelui ANRE:
- În cadrul procesului de privatizare a S.C. ELECTRICA S.A., pachetele majoritare de acţiuni a fost preluat de către grupul italian ENEL S.p.A. pentru S.C. ELECTRICA BANAT S.A., S.C. ENEL MUNTENIA SUD S.A. şi S.C. ENEL DOBROGEA S.A.
- Conform contractelor de privatizare, preluările de active şi obligaţiile de investiţii au fost următoarele:
- Pentru ENEL MUNTENIA SUD a fost preluat un pachet de 50% din acţiuni cu preţ total de subscriere de 394.862.725,44 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acţiuni cu preţul total de subscriere de 425.236.755,84 Euro, rezultând o participaţie de 67,5%. Angajamentul de investiţii pentru preluarea acestui pachet de acţiuni a fost stipulat un angajament de investiţii pentru perioada 2009-2011, din partea grupului italian, în valoare de 220.000.000 Euro (2009 – 40 mil. euro, 2010 – 80 mil. euro, 2011 – 100 mil. euro)
- Pentru ENEL DOBROGEA a fost preluat un pachet de 24,62% din acţiuni cu preţ total de subscriere de 13.612.390 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acţiuni, respectiv 35%, cu preţul total de subscriere de 29.771.520 Euro, rezultând o participaţie de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de acţiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investiţii
Citește și: Vicepreşedintele ANRE, reţinut de DNA pentru luare de mită
- Pentru ENEL BANAT a fost preluat un pachet de 24,62% din acţiuni cu preţ total de subscriere de 21.660.314 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acţiuni, respectiv 35%, cu preţul total de subscriere de 47.373.054 Euro, rezultând o participaţie de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de acţiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investiţii.
- Pentru ENEL MUNTENIA SUD nu au fost respectate obligaţiile de investiţii, cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul A.N.R.E., investiţiile parţiale raportate fiind acceptate, fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor ANRE, în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control şi recepţie. Neasumarea obligaţiilor de investiţii a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României. (Sursa: gandul.info)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News