DNA: Inspectori vamali trimişi în judecată pentru abuz în serviciu
Doi inspectori vamali din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Ancăi Aurelia Ioniţă şi Octavian Alexandru Şantoş, la data faptelor inspectori vamali în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în data de 13 octombrie 2011, Anca Aurelia Ioniţă şi Octavian Alexandru Şaitoş, în calităţile menţionate mai sus, cu ocazia finalizării unui control efectuat la o societate comercială, nu ar fi respectat prevederile legale în sensul că nu ar fi aplicat sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege şi confiscarea în întregime a unei cantităţi de 18.248 litri de carburant (în valoare de 75.400,736 lei).
"În documentele firmei respective, produsul energetic figura achiziţionat de la o societate comercială renumită în domeniul producerii şi comercializării produselor petroliere", precizează DNA.
În realitate, arată anchetatorii, în urma analizelor efectuate, s-a constatat că produsul respectiv nu fusese achiziţionat de la acea societate, nu respecta standardele de calitate prevăzute de lege, având o concentraţie de sulf de peste 40 mg/kg, în condiţiile în care normele legale referitoare la standardele de calitate pentru motorină indicau un maxim de 10 mg/kg şi nici nu fusese plătită acciza către stat pentru acest produs.
Cu toate acestea, menţionează procurorii, cei doi inspectori ar fi menţionat în procesul verbal de control că nu au fost constatate nereguli sau abateri de la legislaţia fiscală ori de altă natură.
"Prin această conduită, cei doi inculpaţi au cauzat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală o pagubă în cuantum de 95.400 lei (suma de 20.000 lei - minimul amenzii contravenţionale neaplicate şi suma de 75.400 lei - contravaloarea produselor energetice neconfiscate) concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, societăţii comerciale care a făcut obiectul controlului", se precizează în comunicat .
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 95.400 lei, informează DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News