DNA: Cantautorul-primar Mircea Rusu, încă un dosar de corupţie
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 23 Martie 2018, 15:58
WhatsApp
mircea rusu band
mircea rusu band
Cantautorul Mircea Rusu Band, primar al comunei Band, care între timp şi-a schimbat numele în Rus, alături de omul de afaceri Iulian Trofin, vor fi judecaţi pe fond într-un dosar de corupţie, ce priveşte infracţiunile de luare de mită, spălare de bani şi dare de mită.

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, vineri, ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul Mircea Rus (nume anterior Rusu) împotriva deciziei Tribunalului Mureş prin care s-a dispus începerea judecăţii pe fond a acestui dosar. Instanţa a desfiinţat parţial încheierea Tribunalului Mureş şi în rejudecare a respins cererea formulată de inculpatul Mircea Rus de excludere a unor înregistrări ambientale audio-video realizate de doi colaboratori autorizaţi ai DNA, cuprinzând discuţiile purtate de aceştia cu inculpatul Rus Mircea, precum şi transcrierile acestora.

Curtea de Apel Târgu Mureş a înlăturat dispoziţia din încheierea atacată privind constatarea nulităţii şi excluderea acestor probe şi a constatat legalitatea efectuării actelor şi a administrării tuturor probelor de către organele de urmărire penală. Tribunalul Mureş urmează să stabilească primul termen pentru începerea judecăţii de fond în acest dosar.

Astfel, Mircea Rus va fi judecat pentru luare de mită şi spălare de bani, iar Iulian Trofin, pentru dare de mită şi spălare de bani.

Rechizitoriul DNA

În data de 5 septembrie 2017, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Rus (fost Rusu) Mircea, primar al comunei Band, judeţul Mureş, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită şi spălare de bani şi a lui Trofin Iulian, director al unei societăţi comerciale, la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani.

'În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În perioada iulie - 12 august 2008, inculpatul Rus Mircea, în calitate de primar şi ordonator de credite al comunei Band, judeţul Mureş, la diferite intervale de timp, a acceptat de la inculpatul Trofin Iulian, director al unei societăţi comerciale, promisiunea remiterii cu titlu de mită a sumei de 800.000 lei, în scopul atribuirii şi derulării în bune condiţii a unui contract de execuţie lucrări în valoare de 8.379.088,51 lei către o altă societate comercială de la care inculpatul Trofin Iulian urma să subcontracteze lucrările respective. La data 23 septembrie 2008, contractul de execuţie lucrări a fost atribuit societăţii agreate, iar ulterior, până la data de 14 august 2009, inculpatul Rus Mircea a primit de la inculpatul Trofin Iulian, cu titlu de mită, în mai multe tranşe, suma totală de 400.000 lei. Pentru a ascunde şi pentru a disimula adevărata provenienţă a sumei menţionate anterior, inculpatul Rus Mircea a încheiat cu inculpatul Trofin Iulian un înscris sub semnătură privată intitulat 'contract de împrumut, a arătat DNA într-un comunicat de presă.

[citeste si]

Potrivit DNA, la data de 26 iunie 2009, inculpatul Rus Mircea, în calitate de primar al comunei Band a solicitat şi primit cu titlu de mită de la un administrator al unei societăţi comerciale, suma de 35.000 lei în scopul derulării în bune condiţii a aceluiaşi contract de lucrări la care am făcut referire anterior.

Mircea Rus a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie la data de 25 septembrie 2014, alături de viceprimarul de atunci, Bartha Domokos, un diriginte de şantier şi doi oameni de afaceri, pentru abuz în serviciu în formă continuată (7 acte materiale), uz de fals în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (3 acte materiale).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?