Urmărește emisiunea live
DNA anchetează o mega-escrocherie imobiliară în Iași. Șase blocuri ar avea 15 etaje în plus față de avize, iar unul nu ar avea nici măcar autorizație
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
DNA Iași a început anchetarea unor afaceri imobiliare ilegale făcute cu ajutorul unor angajați din Primăria Iași și Poliția Locală, potrivit publicației locale Reporter de Iași.

Faptele anchetate de DNA:

- 154 de apartamente din cadrul a cinci proiecte imobiliare au fost construite fără acte.

- Un bloc cu cinci nivele nu are nici acum autorizație de construire, iar alte șase au 15 nivele ilegale în plus.

- Toate au fost intabulate cu complicitatea fățișă a unor polițiști locali care au falsificat în acte realitatea din teren.

- După ce a demarat ancheta DNA, Primăria Iași a transmis că multe dintre documentațiile tehnice din spatele acestor blocuri nu pot fi găsite.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție anchetează modul în care dezvoltatorul A.E.C și I.E.G.R au reușit să ridice și să intabuleze mai multe blocuri.

Potrivit sursei citate, după circa o lună și jumătate și studierea acestor documente, procurorul de caz a decis extinderea urmăririi penale și punerea sub acuzare a mai multor șefi din Poliția Locală, din Primăria Iași.

Petre Daea, la DNA: Activitatea mea de 52 de ani poate să fie probată prin ce am spus acum. Nu îmi e frică decât de Dumnezeu

Procurorii DNA au avut o activitate intensă, în ultima perioadă. Aceștia l-au chemat la audieri și pe ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Sâmbătă seară, ministrul Agriculturii a făcut noi declarații, în contextul în care vineri a ajuns la DNA.

„Credeam că episodul a fost încheiat ieri. S-a putut vedea câtă înverșunare a fost acolo și evident nu aș intra în această secvență a analizei, pentru că este dincolo de percepție, de puterea mea de a înțelege, care a fost reacția publică la o intrare într-o instituție a statului, unde m-am dus ca martor, pentru a depune mărturie, într-un moment în care toată lumea era atentă când intră și când iese Daea”, a spus ministrul Agriculturii, sâmbătă seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii jurnalistei Mihaela Bârzilă.

„Vă spun că Petre Daea nu a încălcat în viața lui legea și nu va încălca legea. Activitatea mea de 52 de ani poate să fie probată prin ce am spus acum. În rest, nu vreau să mai discut despre acest episod”, a subliniat Petre Daea.

„Mie nu îmi e frică decât de Dumnezeu. Și ne oprim aici. Nu am fost asistat de niciun avocat, pentru că adevărul este acela pe care îl știu eu”, a mai zis ministrul.

„Astăzi am postat pe Facebook, rămân la acea postare”, a subliniat Petre Daea, care a mai spus ulterior: „Nu situația lui Daea este importantă, ci situația țării!”

Iată și mesajul publicat, sâmbătă, pe Facebook, de Petre Daea:

„După cum puteți vedea, sunt din nou în câmp, împreună cu directorul general de la ANIF, Cornel Popa, pentru a vedea la fața locului situația culturilor și felul în care se acționează în sistemul de irigații, acolo unde avem posibilitatea să aducem apa la plante pe suprafețele agricole. 

Aseară, târziu, am fost la amenajarea hidroameliorativă din Câmpia Buzăului, care asigură apa pentru irigarea a 6.000 hectare. Starea de vegetație este foarte bună, producțiile sunt sigure. Împreuna cu domnul Afiliu am intrat și pe linia grajdului, în cea mai mare exploatație de taurine, unde zilnic pleacă spre consumatori peste 55.000 litri de lapte.

În acestă dimineață, mi-am început activitatea la stația de pompare SPA „Pietrișu”, din amenajarea „Giurgiu - Răsmirești”, care poate asigura apa pentru o suprafața de 54.000 ha. Obiectiv de investiții în derulare. Voi verifica la fața locului împreună cu directorul general Cornel Popa și specialiștii din domeniu, toate stațiile de pompare care se alimentează din Dunăre, pentru a stabili măsurile concrete în situația scăderii nivelului apei, în așa fel încât să asiguram continuitatea irigării culturilor. Îmi continui activitatea zilnică, pentru a fi alături de dumneavoastră și a vă veni în sprijin, așa cum am făcut-o de fiecare dată.

Întrucât episodul de ieri, puternic și diferit mediatizat, a ridicat o serie de întrebări, creând o stare de confuzie si neliniște în rândul fermierilor și a opiniei publice, vreau să precizez următoarele:

Petre Daea a respectat, respectă și va respecta legea, activitatea desfășurată până acum de-a lungul vieții a demonstrat acest lucru.
Ieri a trebuit să răspund în calitate de martor, prezentându-mă la instituția statului fără avocat pentru că nu aveam de ce să fiu asistat. Am declarat ce am știut, în fata unor oameni care, în respect față de lege, caută adevărul. 

Totul a decurs normal din punct de vedere al desfășurării dialogului.
Lucrez, muncesc, trăiesc în respect față de oameni și față de lege. Misiunea grea de a fi ministru nu-mi îngăduie nici un moment să fac altceva decât ce trebuie pentru a rezolva problemele țării.

Sunt și voi fi alături de dumneavoastră, făcând-mi datoria.

Momentele dificile trebuie să le trecem împreună și să ne concentrăm asupra găsirii soluțiilor potrivite și necesare pentru a putea atenua efectele negative ale secetei pedologice și a  pregăti în bune condiții anul agricol 2022-2023, in vederea asigurării produselor agroalimentare pentru români.

Prin rezultatul muncii fermierilor am reușit să recoltăm 85% din suprafața grâului, producția obținută și înmagazinată depășește necesarul de consum al României și trebuie să fim liniștiți din acest punct de vedere.  Deci avem pâine pentru România și putem da și la alții!

Vă rog, dragi fermieri, să faceți cum știți dumneavoastră mai bine pentru a lucra pământul, ministrul este lângă dumneavoastră și cu toții să asigurăm populația României cu produse agroalimentare de care are nevoie.

Suntem împreună, lucrăm împreună, vom fi împreună pentru binele tuturor și în folosul fiecăruia! Să avem succes!”, a transmis ministrul Petre Daea în mediul online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel