Data actualizării:
Data publicării:

DNA a fost sesizat în legătură cu licitația pentru manualele digitale

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată cu privire la modul în care s-a desfășurat licitația pentru manuale digitale, a anunțat, joi,  Federația Editorilor din Romania.

În total, există 17 sesizări depuse de către editurile care nu au câștigat licitația, până la soluționarea contestațiilor, care au fost depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, la Autoritatea pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice sau la DNA, au anunțat editorii.

Președintele Federației Editorilor din România, Mihai Penescu, a susținut, joi, într-o conferință de presă, referindu-se la licitația privind manualele școlare, că "un grup de interese a dat un tun de 30-50 milioane euro".

"Ce se întâmplă cu această licitație este o scenă la care asistăm de peste 20 de ani. Un grup de interese a dat un tun de 30-50 de milioane de euro reprezentând valoarea auxiliarelor. Licitanții câștigători au oferit un preț foarte mic. Profitul vine din monopolul asigurat de auxiliare. Un monopol instalat foarte clar, cu ostentație, împotriva legii", a spus Penescu.

Citește și: EBa: Școlile se păbușesc, iar ministrul vorbește despre manuale digitale

El a acuzat MEN că ar fi schimbat "din două în două zile regulamentele" privind manualele școlare.

"Totul a fost făcut cu premeditare, reprezintă o lovitură banditească. Este vorba de un grup care lucrează corelat", a adăugat reprezentantul FER.

Reprezentantul Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, a susținut că nu există o politică în ceea ce privește educația.

"Învățământul este la pământ la noi în mod coerent. În sistemul acesta de coerență negativă intră și lefurile profesorilor. Profesorii sunt foarte slab pregătiți. Manualele sunt mizerabile, prost alese după un criteriu scandalos — al celui mai mic preț. Regulile de joc nu sunt aceleași pentru toți jucătorii. Arbitrii nu arbitrează corect. Plata contestației este un jaf de zile mari. Se constată trufia organizatorului care are regulile în mână și joacă cum vrea. Nu știm cine evaluează, ce pregătire are, ce nume are. Nu știm cine ne-a evaluat. De ce nu s-a respectat calendarul?", a adăugat Liiceanu.

Citește și: Top cele mai furate cărți din librării: Beletristică și albume de artă

Directorul executiv Ascendia Design, Cosmin Mălureanu, a afirmat că în cadrul procedurilor au fost descalificate 66 din cele 75 de oferte depuse.

"Au fost folosite instrumente de evaluarea ilegale. Comisia a acceptat oferte suspecte de dumping. Am constatat descalificarea ofertelor pe criterii tehnice triviale. Ne-am lovit de refuzul furnizării propriei fișe de evaluare a ofertanților. Au fost modificate rezultatele inițiale. Licitația a fost profund viciată. Licitație trebuie reluată", a declarat Mălureanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel