Război în spațiu? Dmitri Rogozin țintește armele anti-sateliți ale Americii după interzicerea testelor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels SpaceX
Foto Ilustrativ/Pexels SpaceX
Dmitri Rogozin, directorul general al Roscosmos și fost viceprim-ministru al Rusiei, a răspuns vicepreședintelui Kamala Harris, anunțând angajamentul Statelor Unite de a nu crea ”deșeuri spațiale” periculoase prin efectuarea distructivă de ascensiune directă anti-satelit (ASAT). 

Șeful agenției spațiale ruse a postat pe Twitter: ”Traduc în rusă ceea ce au spus: Statele Unite au finalizat o serie de teste de arme anti-sateliți și le-au pus în serviciu cu Forța Spațială SUA”.

Într-un comunicat de presă de la Casa Albă, oficialii au spus că mișcarea anunțată de Harris, care a vorbit la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California, reprezintă un efort de ”a păstra securitatea și sustenabilitatea spațiului”.

Pe măsură ce SUA au devenit prima națiune care și-a luat un astfel de angajament, vicepreședintele a încurajat și alte țări să urmeze mișcarea și să stabilească încetarea unor astfel de teste ca normă, potrivit Newsweek.

Declarația a continuat prin a explica că resturile de lungă durată create de astfel de teste amenință sateliții și alte tehnologii spațiale care sunt vitale pentru securitatea, interesele economice și științifice ale tuturor națiunilor, punând astfel un risc pentru sustenabilitatea pe termen lung a spațiului cosmic, punând în pericol explorarea și utilizarea spațiului.

În plus, testele ASAT ar putea crea resturi care reprezintă o amenințare pentru viața astronauților, inclusiv a membrilor echipajului Stației Spațiale Internaționale (ISS).

În noiembrie 2021, detonarea unei rachete rusești anti-satelit a creat peste 1.500 de bucăți de deșeuri spațiale urmăribile și mii de bucăți mai mici de resturi.

Acest lucru a forțat echipajul ISS, care orbitează Pământul la o altitudine de 260 de mile, să se adăpostească, deoarece experții credeau că resturile create de distrugerea unui satelit rusesc dezafectat ar putea amenința stația spațială.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat: ”Cu istoria sa lungă și istorică în zborul spațial uman, este de neconceput că Rusia ar pune în pericol nu numai astronauții parteneri americani și internaționali de pe ISS, ci și propriii lor cosmonauți.

Acțiunile lor sunt nesăbuite și periculoase amenință, de asemenea, stația spațială chineză. NASA va continua să monitorizeze resturile în zilele următoare și nu numai pentru a asigura siguranța echipajului nostru pe orbită”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel