Dmitri Peskov avertizează: Moscova va lua măsuri de represalii dacă rușilor li se refuză accesul la viza Schengen
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Sursa Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Sursa Agerpres.
Pe 26 iulie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate fi exclusă perspectiva ca rușilor să li se interzică accesul la vizele Schengen.

În același context, el și-a exprimat speranța că nu se va ajunge la asta. Peskov a declarat reporterilor: ”Nu putem exclude unele acțiuni de o asemenea natură emoțională care nu se vor încadra în înțelegerea judecății sănătoase. În acest sens, este cu adevărat imposibil să excludem un astfel de pericol, ar fi foarte rău și, firește, ar presupune diverse represalii din partea Moscovei”.

El a continuat spunând: ”Totuși, aș dori să sper la ce e mai bun, cel puțin pentru o mică parte din păstrarea gândirii sobre a adversarilor noștri. Să nu uităm totuși că în situații de o semnificație deosebită, cum ar fi povestea Tranzit Kaliningrad, niște vlăstaruri de bun simț sparg vălul unei asemenea stări de inconștient emoțional.”

Potrivit lui Peskov, națiunile occidentale concurează în urmărirea diferitelor măsuri anti-ruse și neprietenoase.

Peskov a mai remarcat că Occidentul se apropie de finalul inventarului lor de măsuri capabile să pună presiune asupra Rusiei, potrivit Republik World.

El a spus: ”Vedem că ei rămân fără arsenal de măsuri care, după cum cred ei, sunt capabile să pună presiune asupra noastră și să ne oblige să ne schimbăm poziția și decizii din ce în ce mai iraționale, nerezonabile, greu de explicat”.

Estonia intenționează să solicite UE să suspende acordarea de vize Schengen rușilor

Potrivit ministrului de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, ministerul său pregătește o cerere către Uniunea Europeană de suspendare a acordării de vize Schengen rușilor. 

Potrivit acestuia, tema vizelor pentru ruși a fost dezbătută în Uniunea Europeană în luna martie, dar în Rusia existau limite la acea vreme din cauza coronavirusului, iar vizitele nu au fost atât de răspândite ca acum.

Ministerul Eston al Afacerilor Externe intenționează să elaboreze sugestii pentru UE în următoarele săptămâni, potrivit mai multor rapoarte din presă. După invazia Ucrainei de către Rusia, unele țări ale UE, în special Republica Cehă, Letonia, Lituania și Estonia, au încetat acordarea de vize rușilor, cu excepția cazului în circumstanțe excepționale.

Citește și:

Când se termină "operaţiunea specială" a Rusiei din Ucraina. Anunţul lui Peskov

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că nu există un termen stabilit clar pentru finalizarea operaţiunii speciale ruse în Ucraina, ci importantă ar fi eficienţa acesteia.

Operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina se va încheia când toate obiectivele sale vor fi atinse, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, într-un interviu acordat companiei publice de radio şi de televiziune din Iran.

”Nu există termene clare, importantă este eficacitatea acestei operaţiuni”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a amintit că preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat în mod repetat faptul că Forţele Armate Ruse au primit ordin clar să nu admită distrugerea infrastructurii civile şi nici înregistrarea de victime în rândul populaţiei civile.

În acest sens, armata rusă lucrează cu mare acurateţe, folosind arme de înaltă precizie şi nu lansează atacuri asupra infrastructurii civile, ceea ce ”nu se poate afirma despre partea ucraineană”, a mai spus Peskov, citat de Rador.

Peskov: Republica Moldova să nu vadă din partea Rusiei o amenințare

Republica Moldova nu trebuie să vadă o amenințare din partea Rusiei, iar consolidarea armatei moldovenești nu creează riscuri pentru Federația Rusă, a declarat astăzi secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov. 

”În ceea ce privește consolidarea armatei moldovenești nu există riscuri pentru Rusia. Dar nici Republica Moldova nu trebuie să vadă vreo amenințare în această privință. Acest lucru este complet absurd. Probabil, cineva va compara acest lucru cu Ucraina. Însă în această privință unele comparații sunt absolut deplasate”, a declarat Peskov, citat de RIA-Novosti, potrivit Rador.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat de înțeles că republica nu vrea să lupte cu nimeni, dar este obligată să se preocupe de reînarmarea armatei pentru a avea posibilitatea să se apere.

Maia Sandu l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu există amenințări pentru Ucraina din direcția Transnistriei nerecunoscute. Sandu a subliniat, între altele, că convingerea ei se bazează pe informațiile existente și pe „discuțiile cu reprezentanții Tiraspolului”.

Anterior, Zelenski amenințase că va răspunde cu o „lovitură” asupra unei amenințări ipotetice din partea Transnistriei și a amintit de câteva ”provocări minore”... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel