Data publicării:

Dizolvarea PDL. A fost sau n-a fost?

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
val-valcu
val-valcu

Care va fi rezultatul contestării PDL în justiție, pe motivul încălcării legii partidelor ? Cel pe care îl vrea PDL, sau mai precis Traian Băsescu și oamenii din primul cerc al puterii sale.

Sunt aproape convins că nu a fost vorba despre o strategie, pentru ca PDL să scape de trecutul său Bocciu,  și să plece după voturile unor noi fraieri sub o nouă siglă, cu un nume nou etc. Dar, dacă tot s-a nimerit ca Ioan Oltean să-și bage broasca în ea de lege a partidelor, de ce să nu tragi un ce profit din asta? La cât tupeu au avut în cazul Anastase, unde furtul era pe față, credeți că acum le venea greu să invoce birocrația, să acuze Opoziția că recurge la tertipuri avocățești și să se rebrenduiască, pentru a evita anul cataclismic, 2012? În plus, o dizolvare formală, la tribunal, i-ar da posibilitatea lui Băsescu să-și ridice statuie, la Bruxelles, pe motiv de independență a Justiției. După o astfel de mostră de corectitudine a instanțelor, nu devine ceva mai credibilă aserțiunea acelor domni îmbrăcați în mov, care au decis că se poate vota în 12 secunde, la Paris? Și care, acum, abia așteaptă să valideze 1 milion de voturi din diaspora.

Pe de altă parte, regimul Băsescu nu-și poate permite să se arate vulnerabil în fața aliaților, a sponsorilor și mai ales a pristandacilor din instituțiile publice. Să lipești eticheta ”un vot pentru X-ulescu, e un vot pentru Băsescu” e ușor de făcut, chiar dacă Boccii își schimbă numele sau se ascund în tomberonul lui Dan Diaconescu Direct. Mai greu este să dai încredere ”organelor”, care văd că actuala Putere e pe targă, are probleme în Justiție, două mâini stângi și  broasca lui Oltean în loc de creier. Mi-e greu să spun dacă publicul va rezona cu ”ghinionul” PDL, care, iată, se confruntă cu birocrația, ca oricare cetățean. Sau, dimpotrivă, va avea o nouă confirmare a prostiei superbocești.

În funcție de aceste date se va judeca dizolvarea PDL. Dacă jupânul a constatat că nu mai are ce face cu PDL, așa cum a renunțat la sigla PD, va renunța și la portocaliu. Instanța va citi legea partidelor la fel cum o citește orice om cu patru clase. Dacă i se va părea că prea e gogonată, o  să aflăm că Instanța și-a însușit, mott-a-mott, susținerile avocaților PDL, că legea nu impune, ci recomandă, că Ioan Oltean, practic, și-a făcut pomană cu judecătorii, când le-a trimis Statutul cu doar două luni întârziere...

Pe ce mă bazez? Pe definiția cuvântului revoluție (o schimbare brutală a ordinii existente într-o societate). Până în 1989, Securitatea decidea că omul e vinovat, iar judecătorii îi stabileau sentința. Astăzi, se spune că judecătorii decid singuri, că sunt inamovibili, independenți ...dar incoruptibili or fi?  O fi vreunul suficient de curat ca să nu-i fie frică, atunci când vorbește la telefon?  Și, atunci, de cine ascultă judecătorii? De cine ascultă telefoanele!

Cât despre întrebarea din titlu, domnule Porumboiu, încă n-a fost! 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel