Divorțurile de la Cotroceni pe parcursul celor peste 6 ani petrecuți de Traian Băsescu la Președinție
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

În ziua în care toată lumea este cu ochii pe nunta regală de la Londra, De Ce News vă prezintă istoria „divorțurilor” de la Cotroceni dintre președintele Traian Băsescu și consilierii săi, în timpul scurs din cele două mandate ale acestuia.

Andrei Pleșu

Andrei Pleșu a părăsit pe 3 iunie 2005 funcția de consilier prezidențial pe probleme de politică externă. "Ca să înţelegeţi mai bine ce s-a întâmplat, fac apel la o paralelă cu problemele dintr-o căsnicie. Ştiţi cum e, ca atunci când între cei doi nu mai există comunicare şi dau divorţ pe motiv de nepotrivire de caracter. Asta a fost şi între mine şi domnul Băsescu", a declarat Pleşu. Scriitorul a ţinut să precizeze că a fost o perioadă grea, ajungând să aibe probleme de sănătate. "Îmi creştea zilnic tensiunea până la 18, ceea ce mie nu mi se întâmplase niciodată. De câteva ori am ajuns şi la spital. Imediat după ce am plecat nu am mai avut probleme", a completat Andrei Pleşu.

Renate Weber

A urmat Renate Weber, în decembrie 2005, care apoi a devenit avocatul premierului Tăriceanu în conflictul de la Curtea Constituţională pe tema numirii ministrului de Externe. În prezent, Renate Weber este eurodeputat PNL. Motivele invocate au fost, ca și în cazul lui Pleșu, cele de sănătate.

Adriana Săftoiu

Demisia care a făcut însă cea mai mare vâlvă a fost demisia Adrianei Săftoiu din funcţia de purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, gest care a venit la scurt timp după ce soţul ei de atunci, Claudiu Săftoiu, a părăsit postul de şef al SIE. Adriana Săftoiu a devenit deputat PNL. Consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu, considerat a fi cel mai important sfătuitor al preşedintelui Traian Băsescu, și-a prezentat demisia din funcţie pe 1 aprilie 2007.

Alexandrina Gătej

Ultima zi a anului 2010 a adus o demisie la Palatul Cotroceni. Consilierul prezidenţial Alexandrina Gătej a părăsit postul. Gestul său vine în urma scandalului în care a fost menţionat numele său luna aceasta. Consiliul care studiază arhivele fostei Securităţi  (CNSAS) a stabilit că Alexandrina Gătej a semnat un angajament cu fosta poliţie politică a regimului comunist, în toamna anului 1989, cu puţin timp înainte de înlăturarea dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, dar nu a dat vreo notă informativă.

Sebastian Lăzăroiu

Declaraţiile recente ale lui Sebastian Lăzăroiu la adresa UDMR, în care susţinea că Uniunea este „o formaţiune tolerată“ care „poate fi contestată că nu este un partid politic“ s-au întors împotriva sa. Preşedintele Traian Băsescu a semnat  pe 28 aprilie 2011 un decret prin care îl eliberează din funcţia de consilier prezidenţial pe Sebastian Lăzăroiu începând cu data de 1 mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel