Distrugerea Nord Stream, efectuată de ucraineni. Bogdan Chirieac a spus de ce atacul nu avea cum să fie făcut de SUA sau Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre sabotarea Nord Stream.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat miercuri, 8 martie 2023, să nu se ajungă la concluzii premature cu privire la cine este responsabil pentru aruncarea în aer a conductelor Nord Stream, sugerând că atacul ar fi putut fi o operațiune de „steagul fals” pentru a da vina pe Ucraina., conform Euractiv.

„Trebuie să facem o distincție clară dacă a fost un grup ucrainean, dacă s-a acționat la ordinele ucrainene sau un grup pro-ucrainean a acționat fără a informa guvernul țării. Dar avertizez să nu se tragă niște concluzii premature”, a spus Pistorius la Stockholm.

Ministrul a precizat anterior că probabilitatea este „la fel de mare” să fi fost o „operațiune sub steag fals organizată pentru a da vina pe Ucraina”.

CITEȘTE ȘI      -      Șeful NATO: Încă nu este clar cine a efectuat sabotajul Nord Stream

Bogdan Chirieac: SUA au vrut să lămurească lucrurile

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost invitat la Antena 3 CNN, la emisiunea moderată de Berta Popescu, unde a explicat de ce este mai probabil ca acțiunea de distrugere a conductei să fi fost realizată de ucraineni și nu de americani sau ruși:

„Răspunsul din New York Times cred că este răspunsul guvernului american la articolul unui cunoscut jurnalist din SUA, care a și primit Premiul Pulitzer (n.r. Seymour M. Hersh), care spunea că Statele unite ale Americii au fost în spatele acestei operațiuni. El a dat și detalii despre implicarea SUA și Norvegiei.

Probabil că serviciile de specialitate din SUA au vrut să facă lumină, fiindcă, dacă ar fi fost Statele Unite, ceea ce eu nu am crezut încă de la început, ar fi pus în mare dificultate relația transatlantică, în special relația Washington-Berlin.

Astfel au descoperit iahtul, închiriat dintr-o țară baltică, au descoperit urme de explozibil pe masa din sufrageria iahtului și au spus că a fost vorba de un comando ucrainean care nu a avut acordul președintelui Zelenski pentru această operațiune. Nord Stream era și în proprietatea Rusiei, dar și în proprietatea Germaniei. SUA au vrut să lămurească aceste lucruri“, a spus analistul politic.

CITEȘTE ȘI      -      Ucraina neagă implicarea în exploziile conductei Nord Stream, după ce mai multe surse Occidentale au declarat că un grup pro-Kiev este responsabil

De ce Rusia nu ar fi putut distruge conducta

„Era absurd ca Rusia să se lipsească de o armă, fiindcă acea conductă era o armă. Cu ele controla exportul de gaz către Europa de Vest. Una e să-l tăi și să șantajezi și alta e să-ți arunci singur în aer conducta și să nu mai ai pe unde da gaz. E genul de operațiune secretă ucraineană căreia i-a căzut victimă și Daria Dughina, atentat dezavuat și de SUA, și de Papa Francisc, care i-a deplâns moartea“, a mai spus, la Antena 3 CNN, Bogdan Chirieac.

Zilele trecute, New York Times a publicat informații, care citau oficiali americani, potrivit cărora conducta Nord Stream a fost aruncată în aer de un grup pro-ucrainean. De asemenea, nu au existat dovezi potrivit cărora Volodimir Zelenski sau principalii săi asistenţi au fost implicaţi în operaţiune ori că autorii au acţionat la comanda unui oficial guvernamental ucrainean.

Pe 8 martie 2023, Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, a declarat că Kievul „nu are absolut nicio implicare“ în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat.

CITEȘTE ȘI      -      Tensiuni Varșovia - Berlin. Ambasadorul Germaniei acuză Polonia că susține Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel