Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina a fost înregistrată de o stație seismică din România
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Seismologii din Norvegia spun că distrugerea barajului Kahovka din Ucraina a fost înregistrată în România.

Norwegian Seismic Array a precizat că semnalele de la o stație regională din România indică o explozie la ora 02:54, conform Euromaidanpress.

NOSAR a analizat semnalele seismice de la stațiile regionale privind prăbușirea barajului Kahovka din sudul Ucrainei și a concluzionat că a avut loc o explozie la baraj, marți noaptea.

Ora și locația (coordonate: 46.7776, 33.37) coincid cu rapoartele din presă despre prăbușirea barajului Kakhovka, potrivit NORSAR. Magnitudinea estimată este între 1 și 2, ceea ce înseamnă că acțiunea cinetică a fost foarte probabil utilizată pentru a distruge barajul.

Mai mult, pe baza analizei, NORSAR a raportat semnale slabe de la un eveniment seismic anterior, de la ora 02:35, provenind din direcția barajului Kahovka.

De asemenea, rețeaua seismică Bucovina (BURAR) din România, o stație la aproximativ 620 de kilometri de barajul Kakhovka, a raportat semnale seismice în zona barajului, indicând o explozie.

CITEȘTE ȘI     -      Relația Moscova - Budapesta funcționează perfect. Rusia a transferat în Ungaria prizonieri de război ucraineni din regiunea Transcarpatia

Hidrocentrala Kahovka din sudul Ucrainei a suferit distrugeri semnificative la 6 iunie, provocând inundații pe scară largă, evacuarea în masă a civililor, pierderi militare și ridicând întrebări cu privire la ce urmează să se întâmple.

Potrivit serviciilor de informații ucrainene, detonarea barajului a avut loc la 02:30, pe 6 iunie. Rusia a desfășurat operațiuni imediat după ce a capturat hidrocentrala Kahovka în februarie-martie 2022. În aprilie 2022, Rusia a efectuat exploatarea suplimentară a ecluzelor și a plasat explozibili în baraj, potrivit Serviciului de Informații al Ucrainei.

Hidrocentrala Kahovka a fost o centrală electrică de pe râul Dnipro, în Nova Kahovka, un oraș-port situat pe malul sudic al lacului de acumulare. Scopurile principale ale barajului au fost generarea de energie hidroelectrică, irigarea și navigația. A fost al șaselea și ultimul baraj din salba de baraje de pe Nipru.

CITEȘTE ȘI      -      Dmytro Kuleba aplaudă „mișcarea României de a reduce semnificativ prezența diplomatică a Rusiei“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel