Distanța Budapesta - Viena va fi străbătută mai repede. Ungaria investește în căile ferate
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Austria și Ungaria urmează să modernizeze calea ferată dintre Budapesta și Viena. Astfel, trenurile vor circula cu o viteză mai mare.

Conexiunea feroviară dintre Budapesta şi Viena va fi modernizată prin dezvoltarea echipamentelor de siguranţă, a sistemelor centrale de gestionarea a traficului şi a altora adiacente, pentru care se va cheltui suma totală de 25,6 miliarde de forinţi (69,7 milioane euro), în urma deciziei guvernului maghiar cu privire la finanţarea proiectului de dezvoltare feroviară care a câştigat la cea mai recentă rundă din cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF) al UE, a transmis Ministerul Inovării şi Tehnologiei din Ungaria, luni, către agenţia ungară de presă MTI. Comunicatul aminteşte că soarta fondurilor care nu au fost atrase în apelurile de proiecte anterioare ale CEF a fost decisă de către reprezentanţii statelor membre, în această vară. În ultimul apel de proiecte din actuala rundă bugetară a UE, au câştigat finanţare cinci investiţii maghiare, dintre care cea mai semnificativă este cea legată de dezvoltarea interoperabilităţii feroviare internaţionale de pe linia Kelenföld-Hegyeshalom.

În vederea îmbunătăţirii nivelului serviciilor, în staţiile din localităţile maghiare Almásfüzitő, Hegyeshalom, Komárom şi Tata vor fi modernizate echipamentele de siguranţă, sistemele de management ale traficului urmând să fie dezvoltate şi modernizate pe toată lungimea rutei.

László Mosóczi, secretarul de stat de stat responsabil pentru politica de transporturi, a declarat: “În urma intervenţiilor care servesc interoperabilitatea, durata călătoriei poate scădea cu un sfert de oră, iar oferta de conexiuni către capitala Austriei şi în general către Europa de Vest poate fi dezvoltată. Prin intermediul deciziei de acum, pe lângă suma de 16 miliarde de forinţi de la UE, este disponibilă şi suma de 10 miliarde de forinţi din fonduri proprii, naţionale. Astfel, avem toate condiţiile pentru implementarea dezvoltării care va ajuta la competitivitatea transportului feroviar ecologic şi la consolidarea economiei, implementarea urmând să înceapă în primăvara anului viitor”.

Pentru cele 57 de proiecte de dezvoltare în domeniul transporturilor, în ciclul bugetar actual al UE, Ungaria a obţinut un sprijin CEF în valoare totală de 362 de miliarde de forinţi (986 milioane euro). Dintre proiectele care au fost realizate şi a căror valoare totală s-a ridicat la 670 de miliarde de forinţi (1,8 miliarde euro) fac parte, printre altele, finalizarea lăţirii la patru benzi a autostrăzilor M15 şi M70, încheiată anul trecut, sau podul de la Komárom, peste Dunăre, realizat în vara anului trecut.

Cu contribuţie CEF este realizată, de asemenea, modernizarea tronsoanelor de linie de cale ferată Kelenföld-Százhalombatta-Pusztaszabolcs şi Rákos-Hatvan, ceea ce a făcut posibil ca de o săptămână să circule din oră în oră trenuri directe între Budapesta şi Eger, se arată în comunicatul ministerului, potrivit Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel