Disputa Băsescu-Ponta, tranșată de o lege pentru reprezentarea la Bruxelles
Traian Băsescu a declarat că va ține seama de orice act juridic al Parlamentului, referindu-se la reprezentarea României în Consiliul European, de la Bruxelles. Președintele interpreta decizia parlamentarilor ca fiind fără valoare juridică. Mai mult, a reclamat decizia la CCR și l-a amenințat pe Victor Ponta cu Parchetul. Majoritatea a început demersurile pentru a tranșa prin lege această dispută.
Senatul a adoptat, astăzi, legea privind cooperarea între Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, cu 72 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi trei abţineri. Legea stabilește că Parlamentul decide cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu ajung la un acord.
Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României şi Instituţia Prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.Proiectul prevede că, în situaţia în care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European.
Potrivit articolului 20, alineat 1 din lege, Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, în termen de minim şapte zile înainte de data desfăşurării reuniunii Consiliului Europei, propunerea de mandat de negociere. În cazul în care conducătorul delegaţiei României la Consiliul European susţine altă poziţie decât cea primită prin mandat, va motiva în scris respectiva poziţie.
În legea privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene a fost introdus un nou capitol, privind stabilirea de către Parlament a persoanelor nominalizate sau numite de către Guvern pentru funcţiile din cadrul instituţiilor UE, cum inclusiv cea de membru al Comisiei Europene.
Legea va fi transmisă spre promulgare președintelui, care are dreptul să o returneze Parlamentului o singură dată, după care este obligat să o promulge în varianta adoptată de Legislativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News