Dispare "moda lui Popescu Cristian Mihai Andrei Laurenţiu"! Lege nouă promulgată de preşedinte: Părinții nu pot da copiilor mai mult de trei prenume
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Pe viitor, se va renunţa la prenumele multiple / Foto: Unsplash
Pe viitor, se va renunţa la prenumele multiple / Foto: Unsplash
Dispare "moda" prenumelor multiple. Generaţiile viitoare nu vor mai avea cărţi de identitate pe care rândul alocat prenumelui să fie "încărcat" până în capăt: de exemplu, Popescu Mihai Laurenţiu Bogdan Cristian. Va fi interzis prin lege.

Părinții nu le pot da copiilor mai multe de trei prenume, prevede o lege promulgată săptămâna aceasta de Klaus Iohannis, se arată într-o informare de pe presidency.ro privind decretele semnate de președinte. Mai exact, PLX nr. 594/2020, care a trecut de camera finală, Senatul, prevede că înregistrarea prenumelui unui copil la naștere trebuie sa cuprindă maximum trei cuvinte.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum şi abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice și aduce mai multe schimbări în procedura privind eliberarea actelor de stare civilă.

Mai jos, ce prevede exact noul act normativ:

19. La articolul 15, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2.1) cu următorul cuprins: „Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte.”

20. La articolul 15, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: „Dacă părinții nu au nume de familie comun sau există neconcordanță între prenumele copilului trecut în certificatul medicat constatator al nașterii și declarația verbală a declarantului ori prenumele este format din mai mult de trei cuvinte, întocmirea actului de naștere se face pe baza declarației scrise și semnate de ambii părinți, din care să rezulte numele de familie și prenumele copilului.”

Specialiştii de la Evidenţa Populaţiei au o explicaţie pentru decizia părinţilor de a-şi boteza copilul cu două prenume. "Îşi pun numele lor, de la mamă sau de la tată sau datorită perioadei în care are loc naşterea. Dacă are loc o sărbătoare religioasă, de obicei al doilea prenume sau chiar primul este dat în funcţie de sărbătoarea religioasă", explica, cu ceva timp în urmă, Nicoleta Man, ofiţer de stare civilă, pentru Digi24. Se estimează că, în România, aproximativ 80% dintre copii au primit la botez două prenume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel