Dispar inelele planetei Saturn: „Există indicii că ceva dramatic s-a întâmplat acolo”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay/WikiImages
Foto: Pixabay/WikiImages
Este posibil ca inelele emblematice ale lui Saturn să nu fie prezente pentru viitorii observatori, potrivit unor noi cercetări.  

O nouă analiză a datelor capturate de misiunea Cassini a NASA, care a orbitat planeta gigantică gazoasă între 2004 și 2017, a dezvăluit noi perspective despre cât timp au existat inelele și când pot dispărea din vedere. Rezultatele au fost împărtășite în trei studii publicate în mai, scrie CNN.

Sistemul nostru solar și planetele sale s-au format în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani, iar oamenii de știință au dezbătut de mult vârsta și originea inelelor lui Saturn. Unii astronomi au susținut că inelele strălucitoare și înghețate trebuie să fie mai tinere decât se așteptau, deoarece nu au fost erodate și întunecate de interacțiunile cu meteoroizii de-a lungul a miliarde de ani.

Datele Cassini au condus la o nouă descoperire, publicată pe 15 mai în jurnalul Icarus, care susține această teorie a inelelor care apar mult după formarea inițială a lui Saturn. Studii suplimentare publicate pe 12 mai în Science Advances și, respectiv, pe 15 mai în Icarus, au ajuns la concluzii similare.

„Concluzia noastră inevitabilă este că inelele lui Saturn trebuie să fie relativ tinere după standardele astronomice, vechi de doar câteva sute de milioane de ani”, a spus Richard Durisen, profesor emerit de astronomie la Universitatea Indiana Bloomington și autor principal al ambelor studii Icarus, într-o declarație.

„Dacă te uiți la sistemul de sateliti al lui Saturn, există și alte indicii că ceva dramatic s-a întâmplat acolo în ultimele câteva sute de milioane de ani. Dacă inelele lui Saturn nu sunt la fel de vechi ca planeta, înseamnă că s-a întâmplat ceva pentru a forma structura lor incredibilă și este foarte interesant de studiat.”

Potrivit cercetătorilor, este probabil că cele șapte inele încă se formau atunci când dinozaurii cutreierau Pământul.

Inelele lui Saturn sunt în mare parte compuse din gheață, doar un mic procent aparținând prafului stâncos creat în spațiu de fragmente de asteroizi sparte și micrometeoroizi. Piesele, similare cu boabele de nisip, se ciocnesc cu particulele din inelele lui Saturn și creează resturi plutitoare pe măsură ce materialul inelului orbitează planeta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel