Disney le decontează angajatelor banii pentru avortul în afară. Un angajat se revoltă
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Skitterphoto)
Sursă foto: Pexels (Skitterphoto)
În urma deciziei justiției din SUA, mi multe companii, printre care și Disney, au decis să le deconteze angajaților cheltuielile pentru un avort. 

Companiile americane, printre care Walt Disney Co (DIS.N) și compania-mamă pe Facebook, Meta Platforms Inc (META.O), au declarat vineri că vor acoperi cheltuielile angajaților dacă vor trebui să călătorească pentru un avort, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul femeilor la avort, asigurat în urma deciziei din cazul Roe v Wade.

Curtea Supremă a SUA a anulat vineri hotărârea de referință din 1973 care recunoștea dreptul constituțional al femeii la avort, scrie Reuters, oferind o victorie republicanilor și conservatorilor religioși care doresc să limiteze sau să interzică și, în unele state, să incrimineze procedura.

Avorturile angajatelor vor fi decontate de companie

Disney le-a transmis vineri angajaților că își menține angajamentul de a le oferi acces cuprinzător la asistență medicală de calitate, inclusiv pentru avorturi, potrivit unui purtător de cuvânt al Disney. 

Beneficiile companiei vor acoperi costurile angajaților care trebuie să călătorească într-o altă locație pentru a avea acces la îngrijire, inclusiv pentru a obține un avort.

Proprietarul Facebook, Meta, va rambursa cheltuielile de deplasare pentru angajații care caută îngrijire reproductivă în afara statului, dar compania ”evalua, de asemenea, cel mai bun mod de a face acest lucru, având în vedere complexitățile legale implicate”, potrivit unui purtător de cuvânt.

Un angajat se revoltă asupra deciziei Disney

Un angajat al Walt Disney World, Jose Castillo, a criticat compania pentru un memoriul care oferea asigurări asupra rambursării cheltuielilor de călătorie pentru avorturi, avertizând că oaspeții și alți angajați nu sunt de acord cu politica. Castillo a explicat la Fox News că rambursarea era deja o politică Disney și compania a încercat să se afirme în contextul politic lansând nota.

”Se pare că directorii Disney nu și-au învățat lecția din reacția la legea privind drepturile părinților din Florida în educație. Vedeți că prețul acțiunilor scad. Sunt oameni, sunt angajați pe care îi deranjează. Am vorbit zilele trecute cu un coleg care mi-a spus: ”Nu știu cât mai pot continua să lucrez pentru această companie”. Și sincer, sunt sigur că vor exista oaspeți care vor spune: ”Ar trebui să plătesc cu adevărat un bilet pentru a merge să mă uit la un film, pentru a merge la parcuri tematice care vor ajunge în cele din urmă să plătească pentru avortul cuiva?” După cum am spus, aceasta era deja politica lor. Chiar nu era nevoie ca ei să iasă și să trimită acest memoriu, să facă o declarație politică”, a spus Jose Castillo.

Unele femei din SUA sunt obligate să nască copii rezultați în urma unui viol sau incest

Potrivit unui site web afiliat, Planned Parenthood, al organizației americane de asistență sexuală, rămâne legal să călătorești în afara statului pentru a face un avort.

Printre primele state care au interzis aproape toate avorturile a fost Utah, unde, după hotărâre, interzicerea avortului intrase deja în vigoare vineri seara.

Senatorul de stat republican din Utah, Daniel McCay, care a sprijinit „legea declanșatoare” a statului în această privință, a spus că ar fi greșit ca femeile din Utah să solicite avort în statele vecine. Cu toate acestea, el nu a prezentat planuri imediate care să le oprească să facă acest lucru.

Interdicția din Ohio asupra majorității avorturilor la primele bătăi ale inimii fătului – cunoscută sub numele de “heartbeat bill” – a intrat, de asemenea, în vigoare. Legea din 2019 a fost suspendată de aproape trei ani, dar după anunțul Curții Supreme de vineri, un judecător federal a fost de acord să elimine o ordonanță a instanței federale care o bloca, câteva ore mai târziu. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel