Discuții surpriză între Scholz și Xi Jinping. Cum încearcă Germania să abordeze provocările globale
Cancelarul german Olaf Scholz a avut o conversație cu președintele chinez Xi printr-o conferință video, vineri, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, potrivit Reuters.
Liderii au discutat despre cooperarea economică, precum și despre atacul Hamas asupra Israelului și situația din regiune, a menționat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.
De asemenea, Scholz și Xi au abordat problema războiului din Ucraina. Scopul discuției a fost să sublinieze că un război nuclear nu trebuie să aibă loc acolo și că acesta nu poate fi câștigat, conform declarației.
În ceea ce privește conflictul din estul Europei, Germania cere avansarea candidaturii Ucrainei pentru aderarea la UE.
Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a declarat joi că este încrezătoare că Uniunea Europeană va avansa luna viitoare candidatura Ucrainei de a se alătura blocului în cadrul unui summit considerat un punct de referință crucial în eforturile Kievului de a se integra cu Occidentul, transmite Reuters.
Prezentând extinderea UE ca o necesitate geostrategică, Baerbock a declarat la o conferință la Berlin că blocul celor 27 de state trebuie să avanseze și cu reformele interne "plictisitoare" pentru a putea funcționa cu peste 30 de membri.
"Vrem să vedem Ucraina ca membru al Uniunii Europene", a spus Baerbock, care face parte din partidul Verzilor, aflat în coaliția de guvernare a Germaniei. "Uniunea Europeană trebuie să se extindă. Acesta este consecința geopolitică a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei."
Liderii UE vor decide în cadrul unui summit programat pentru 14-15 decembrie dacă vor acorda Ucrainei începutul formal al negocierilor de aderare, ceea ce reprezintă o prioritate majoră pentru Kiev, la fel de importantă ca sprijinul militar și financiar din partea Occidentului.
"Sunt convinsă că Consiliul European din decembrie va trimite acest semnal", a declarat Baerbock.
Cu toate acestea, negocierile de aderare, în care țara candidată trebuie să îndeplinească cerințe legale, economice și politice extinse, durează mulți ani. Cazul Ucrainei este complicat și mai mult de războiul lansat de Rusia la 24 februarie 2022.
Germania, în vizorul teroriștilor
Mai multe instituţii din Berlin au raportat, marțea trecută, ameninţări cu bombă, după cele similare care au vizat luni mai multe şcoli şi organizaţii media în alte părţi ale Germaniei, informează agenţia DPA.
Poliţia a declarat că gara centrală din Berlin a fost afectată. Operatorul de transport feroviar Deutsche Bahn a primit un e-mail cu ameninţări în timpul nopţii, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei marţi dimineaţă. Poliţia şi-a întărit apoi forţele în gara centrală şi a evaluat situaţia de pericol.
În cele din urmă, s-a presupus că pasagerii nu erau în pericol. Poliţia a anunţat că postul de televiziune RTL şi Willy-Brandt-Haus, sediul Partidului Social Democrat din Germania (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, au fost de asemenea afectate de o ameninţare cu bombă. Biroul de Federal de Investigaţii Criminale a fost sesizat. O purtătoarea de cuvânt a poliţiei nu a oferit mai multe detalii.
Nancy Faeser, ministrul german de Interne, a anunța că Germania interzice activităţile grupării islamiste Hamas, deja desemnată ca organizaţie teroristă la nivel naţional şi al Uniunii Europene, precum şi ale grupării pro-palestiniene Samidoun, relatează Reuters, scrie Agerpres.
”În privinţa Hamas, am interzis azi complet activităţile unei organizaţii teroriste al cărei obiectiv este să distrugă statul Israel”, a declarat Faeser într-un comunicat preluat de Reuters.
Filiala din Germania a Samidoun va fi de asemenea desfiinţată, adaugă comunicatul. Faeser a afirmat că reţeaua internaţională respectivă acţionează sub acoperirea de grup de solidaritate cu deţinuţii, pentru a difuza propagandă antisemită şi împotriva Israelului.
Agenţia dpa precizează că interdicţiile implică confiscarea tuturor activelor şi scoaterea în afara legii a oricărei prezenţe în mediile sociale şi pe internet în general. Ministerul de Interne a avertizat că oricine continuă să acţioneze pentru organizaţiile interzise comite o infracţiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News