Data actualizării:
Data publicării:

Discuții surpriză între Rusia, SUA și Uniunea Europeană, confirmate de Kremlin

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Miercuri, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a recunoscut că Rusia a discutat cu Statele Unite și Uniunea Europeană despre situația din Nagorno-Karabah înainte de operațiunea militară fulger declanșată de Azerbaidjan în luna trecută, transmite Reuters.

Potrivit unei știri apărute inițial în publicația Politico, oficiali de rang înalt din Statele Unite și Uniunea Europeană s-au întâlnit cu omologii lor ruși, în Turcia, pentru discuții de urgență cu privire la Karabah, doar câteva zile înainte ca Azerbaidjanul să lanseze operațiunea în regiunea separatistă.

Mii de refugiați fug spre Armenia, după ce Azerbaidjan a pretins controlul unei enclave armene pe teritoriul său, schimbând rapid raportul de putere în cadrul unui conflict care a dus la două războaie de la căderea Uniunii Sovietice, până în prezent.

La data de 26 septembrie, guvernul armean a raportat că aproximativ 19.000 de oameni forțați să plece au intrat în Armenia, din Nagorno-Karabah. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, a avertizat într-un discurs pe 24 septembrie că armenii din Nagorno-Karabah se confruntă cu "amenințarea etnică" și că este necesar să se creeze "mecanisme eficiente de protecție" în enclavele aflate sub controlul Azerbaidjanului.

Pe 25 septembrie, zeci de persoane au fost ucise într-o explozie la un depozit de combustibil, care a avut loc în timp ce oamenii așteptau la cozi pentru a-și alimenta mașinile înainte de a pleca în siguranță.

La câteva zile după aceea, guvernul din Nagorno-Karabah a anunțat că se va dizolva, punând capăt oficial unei perioade de peste 30 de ani de dominație separatistă. Guvernul Armeniei a declarat că numărul persoanelor strămutate care au părăsit regiunea separatistă pentru a căuta siguranță în Armenia a depășit 68.000 și se așteaptă ca mulți alții să urmeze.

Revenirea enclavei Nagorno-Karabah sub controlul Azerbaidjanului va schimba, de asemenea, dinamica de putere în Caucazul de Sud, o regiune care a fost de-a lungul secolelor în centrul intereselor geopolitice ale Rusiei, Turciei și națiunilor occidentale.

Decenii de violență și rivalități geopolitice stau la baza disputei dintre cele două foste republici sovietice cu privire la această enclavă, care se află în interiorul frontierelor internaționale recunoscute ale Azerbaidjanului și care a fost locuită de zeci de mii de etnici armeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel