Data publicării:

Discuții cruciale între Blinken și Netanyahu, după declarațiile în care Biden se îndoiește de liderul israelian

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a călătorit în Israel vineri pentru a exercita presiuni asupra guvernului israelian în legătură cu ofensiva sa în curs în Gaza, în contextul condamnării internaționale crescânde și a unui număr tot mai mare de victime civile.

Diplomatul șef al SUA, care a vizitat Israel de două ori în luna precedentă. în urma atacului mortal al Hamas, se va întâlni cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu alți oficiali de rang înalt, pe măsură ce guvernul SUA încearcă să echilibreze sprijinul pentru apărarea Israelului cu un apel din ce în ce mai public pentru protejarea civililor, scrie CNN.

În declarațiile adresate presei înainte de a pleca din Washington, DC, joi, Blinken a declarat că intenționează să discute cu guvernul israelian despre "campania în desfășurare împotriva organizației teroriste Hamas" și "măsurile care trebuie luate pentru a proteja civilii".

De asemenea, intenționează să discute, așa cum a făcut în călătoriile anterioare, despre ostaticii ținuți de Hamas și prevenirea unui conflict regional mai amplu.

Blinken a refuzat să detalieze "măsurile concrete" pentru protejarea mai bună a civililor și nu a oferit un răspuns direct când a fost întrebat dacă Israelul a manifestat reținere în ofensiva sa până în prezent. În schimb, a spus că aceasta este "o luptă creată de Hamas", condamnând gruparea teroristă pentru folosirea "cinică și monstruoasă" a civililor ca scuturi umane și pentru înglobarea luptătorilor săi în infrastructura civilă.

Administrația lui Biden crede că zilele de lider ale lui Netanyahu sunt numărate

Joe Biden și consilierii săi de top au discutat despre probabilitatea ca zilele politice ale lui Benjamin Netanyahu să fie numărate - și președintele a transmis această opinie prim-ministrului israelian într-o conversație recentă.

Subiectul duratei politice limitate a lui Netanyahu a fost abordat în întâlniri recente la Casa Albă la care a participat Biden, conform celor spuse de doi oficiali superiori din administrație. Aceste discuții au avut loc inclusiv după vizita lui Biden în Israel, unde s-a întâlnit cu Netanyahu.

Biden a mers atât de departe încât a sugerat lui Netanyahu că ar trebui să ia în considerare lecțiile pe care le-ar putea împărtăși cu viitorul său succesor, au adăugat cei doi oficiali ai administrației.

Un oficial american actual și un fost oficial american au confirmat amândoi că administrația consideră că lui Netanyahu îi rămâne puțin timp în funcție. Oficialul actual a declarat că așteptarea internă era că prim-ministrul israelian ar mai rămâne în funcție doar câteva luni, sau cel puțin până când faza inițială a conflictului militar al Israelului în Fâșia Gaza se va încheia, cu toate că toți cei patru oficiali au subliniat imprevizibilitatea politicii israeliene.

"Va trebui să existe o analiză în societatea israeliană cu privire la ce s-a întâmplat," a declarat oficialul care, ca și ceilalți, a beneficiat de anonimat pentru a descrie conversațiile private. "În cele din urmă, responsabilitatea se oprește la biroul prim-ministrului."

Opinia tot mai pesimistă a administrației cu privire la viitorul politic al lui Netanyahu survine în timp ce Biden și echipa sa de politică externă încearcă să colaboreze cu liderul israelian și să îl ghideze diplomatic, în timp ce țara sa se confruntă cu o ofensivă complicată și sângeroasă în Gaza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel