Discuţie telefonică Biden- Zelenski. Ce s-a decis pentru Ucraina
Preşedintele SUA, Joe Biden, a discutat miercuri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre capacităţile militare 'suplimentare' necesare pentru a ajuta armata ucraineană 'să-şi apere ţara', a declarat Casa Albă, potrivit AFP.
'Liderii au evocat modul în care SUA lucrează zi şi noapte pentru a răspunde principalelor solicitări făcute de Ucraina în materie de ajutor de securitate', precum şi 'eforturile persistente întreprinse de SUA şi aliaţii şi partenerii lor pentru a identifica capacităţi suplimentare de a ajuta armata ucraineană în apărarea ţării sale', a afirmat executivul american într-un comunicat după o convorbire de 55 de minute între cei doi preşedinţi.
'SUA intenţionează să acorde guvernului ucrainean 500 milioane de dolari ca ajutor bugetar direct'
Preşedinţia americană a adăugat că cei doi lideri au subliniat impactul 'hotărâtor' al armelor furnizate de americani asupra desfăşurării conflictului. 'Între altele, preşedintele Biden l-a informat pe preşedintele Zelenski că SUA intenţionează să acorde guvernului ucrainean 500 milioane de dolari ca ajutor bugetar direct', a precizat Casa Albă.
Şeful statului ucrainean a indicat la rândul său pe Twitter că 'şi-a prezentat propria analiză asupra situaţiei de pe câmpul de luptă şi de la masa negocierilor', la o zi după o nouă rundă de convorbiri între Kiev şi Moscova.
'Am vorbit despre sprijinul defensiv specific, despre un nou pachet de sancţiuni sporite şi despre ajutorul macrofinanciar şi umanitar', a adăugat el.
Rusia, care şi-a început la sfârşitul lunii februarie invazia în Ucraina, şi-a înmulţit în ultimele zile semnalele contradictorii asupra planurilor sale militare şi a intenţiilor sale diplomatice.
Kremlinul a apreciat miercuri că nu a existat un 'progres' în negocierile între beligeranţi la Istanbul, risipind astfel speranţele generate de alte declaraţii mult mai pozitive făcute marţi de responsabili ruşi.
Autorităţile ucrainene, la rândul lor, au acuzat miercuri Rusia că a bombardat un centru al Crucii Roşii din Mariupol şi oraşul Cernigov. Nici Kievul, nici Washingtonul nu au acordat de altfel prea mult credit recentelor anunţuri ale Rusiei, care promitea 'să-şi reducă radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernigov' şi că se va concentra doar asupra zonei Donbas, în estul Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News