Discursul lui Băsescu: Mai dă-le, Nicule, câțiva ani gaze!
Traian Băsescu a anunțat, duminică seara, că va participa luni la un summit special al Uniunii Europene, consacrat crizei din zona euro. Acesta a afirmat că va avea două activități: una legată de întâlnirea cu secretarul general NATO în vederea pregătirii summit-ului NATO ce va avea loc la Chicagp 20-21 mai. Al doilea obiectiv e participarea la Consiliul European informal.În încheiere, președintele a avansat ideea de a se reprograma liberalizarea preţului gazului pentru populaţie undeva la nivelul anului 2020 şi implicit pentru economie undeva prin 2015-2017.â
- La summitul NATO de la Chicago vrem să vorbim despre sistemul antirachetă. Obiectivul României e ca la summit-ul NATO să fie declarată capacitatea interimară a NATO în ce priveşte sistemul antirachetă.
- Un alt subiect va fi conceputul de "smart defence". România s-a angajat să anchiziţioneze 48 de aeronave compatibile cu cele NATO, înainte de a intra în NATO. În conceptul de smar-defence putem construi şi altfel, mai multe state din zonă să asigure capacităţile aeriene necesare, în special pentru patrulare aeriana pe timp de pace dar şi intervenţii în afara teritoriului.
- România ar putea fi un contributor important la securitatea cibernetică. Avem atâția kackeri care ar putea fi integrați în acest domeniu.
- Un alt subiect este procesul de tranziţie din Afganistan. România are în acest moment 2. 000 de militari. Trebuie să stabilim un proces în care România să-și diminueze participarea în Afganistan. Deocamdată nu se pune problema retragerii, dar din 2013 ar trebui să trecem la reducerea participării în Afganistan.
- Vom discuta despre relaţia NATO-Rusia. Voi pleca de la premisa că este bine să ai în Federaţia Rusă un partener.
- Alt obiectiv pentru Consiliul European : Convenirea unui plan politic de acţiune pentru stimularea creşterii economice şi ocupării forţei de muncă în special în rândul tinerilor. Dacă zona euro intră în recesiune, aşa cum se prognozează de analişti, în a doua parte a 2012, România va fi în dificultate, creşterea economică va fi frânată.
- Principalele obiective ale acestui Consiliu sunt Tratatul de stabilitate fiscală.
- Un al doilea obiectivla acest consiliul ţine de găsirea unor soluţii pentru creşterea locurilor de muncă în europa
- România încă are restricţii pe piaţa de muncă în nouă state din Uniunea Europeană.
- Dacă vrem să vorbim de selecţie a locurilor de muncă în Uniunea Europeană....voi aborda subiectul delocalizării industriilor în Asia. Va trebui să discutăm subiectul...bine bine şi până unde mergem cu localizarea, pentru că nu doar IMM-urile pot produce creşterea locurilor de muncă. dacă vom continua cu delocalizarea în mod real nu vom putea crea atâtea IMM încât să creştem ocuparea forţei de muncă în România
- Este clar că a privi cu atenţie către delocalizarea industriilor din UE este un lucru obligatoriu. Poate că ar trebui să găsim stimultente fiscale pentru ca marilor companii să nu se mai delocalizeze către Asia. Nu ştiu dacă acest subiect va deveni o temă la acest consiliu, dar voi ridica acest subiec.
- Tratatul Privind Stabilitatea, Coordonarea şi Convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară Europeană. Tratatul este rezultatul consensului între cea mai mare parte a astatelor, la Consiliul din decembrie 2011. Traducerea liderilor europeni către realizarea unui astfel de tratat este toţi să ne asumăm să realizăm reformele dificile pentru realizarea acestui tratat.
- Ce obiective avem noi în întâlnirea de mâine: consfinţirea participării statelor non-Uuro, la summiturile statelor Euro. Acele state care adoptă tratataul trebuie să participe la summiturile euro, pentru că tot ce se întâmplă în zona euro afectează statele din zona non-euro.
- Statele care se află în procedură de decisiv excesiv vor trebui să pună în aplicare programe de parteneriat bugetar, care vor trebui să primească aprobarea Comisiei Europene. Deci, cei care depăşesc nivelul de deficit, fixat vor trebui să primească aprobare de la Comisia Europeană pentru bugetele lor.
- Aş vrea să vă mai dau câteva elemente. În cursul săptămânii trecute am avut întâlniri importante în zona bancară. M-am întâlnit cu preşedintele pentru România al Raffaisen şi cu preşedintele Erste, cei care au preluat actualul BCR. Cred că pentru public ar fi important principalul mesaj şi ăsta a şi fost mesajul preşedintelui celor două bănci europene: băncile austriece nu-şi vor reduce capitalul din România în 2012. Nici Raiffaisen nici Erste nu-şi vor diminua participaţia de capital din România în 2012.
- Astăzi am avut o discuţie cu primul ministru referitor la evaluarea pe care o va face FMI. Singurul lucru care am stabilit împreună că va trebui negociat pentru nopua scrisoare către fond a fost o replanificare către liberalizarea preţului la energie electrică şi gaze. În actuala scrisoare, liberalizarea este prevăzută pentru economie în 2013, pentru populaţie în 2015. Va trebui să încercăm o reprogramare către liberalizare la preţul gazului pentru populaţie undeva la nivelul anului 2020 şi implicit pentru economie undeva prin 2015-2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News