Data actualizării:
Data publicării:

Directorul Teatrului Nottara, despre situația actorilor: Nu avem ce discuta cu ei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Cultura
WhatsApp

Directorul Teatrului Nottara, Marilena Țepuș, a vorbit despre situația în care se află actorii, la Antena 3.

Într-o intervenție la știrile orei 09:00, la Antena 3, directorul Teatrului Nottara, Marilena Țepuș, a vorbit despre situația în care se află actorii. Iată ce a spus:

„După cum se știe, la noi, ba se închid, ba se deschid. Joi s-au deschis și au dat voie să jucăm cu 30% grad de ocupare al sălilor de spectacole. Avem o premieră sâmbăta viitoare și o aniversare, a lui Mihai Ispirescu. Probabil nu vom apuca să o avem, deși trebuia să fie din martie.

Aceste bâlbâieli ale decidenților ne costă foarte mult. Și nu ne costă doar în bani, ne costă mai ales în spectatori. În a avea contact cu ei, seriozitate cu ei. Noi ba punem biletele la vânzare, ba le dăm banii înapoi. Poate că e nevoie să se facă o strategie la nivel național, pentru că se pare că nu vom scăpa prea curând de această molimă și poate că ar trebui să știm cu toții ce avem de făcut, măcar pe o lună.

Avem actori care nu sunt atât de protejați precum publicul. Se întâmplă să fie bolnav un actor, iar trebuie să suspendăm în acest caz.“

Îngrijorări privind deciziile pe termen mediu și lung

„Șomajul tehnic a fost dat pentru independenți, în sectorul bugetar nu s-a  întâmplat decât în puține județe și acolo abuziv. În acest moment, cu schimbările politice din urma alegerilor, noi chiar nu știm nimic. Nu știm ce se întâmplă, până nu ni se comunică exact, nu avem ce discuta cu ei. Și așa suntem extrem de bulversați de aceste bâlbâieli.

Deocamdată, în sistemul bugetar salariile sunt aprobate până la finalul anului, însă, dacă teatrele se închid pe o perioadă mai lungă, probabil se va găsi o modalitate de a nu ni se da salariile întregi. Sigur că noi vom putea avea activități conexe, precum spectacolele online, dar acestea nu sunt teatru. Teatrul este emoție, este public, este jocul față în față.

Este o ușoară disperare în rândul actorilor, care o să se ducă mai departe până la o mare disperare. Teatrul este profesia lor. În România, actorii nu au alte profesii. Ori, dacă nu avem o estimare pe termen lungi, sigur că ne este foarte greu. Sunt actori cărora le e foarte frică să urce pe scenă și totuși o fac, sunt actori care abia așteaptă să urce pe scenă. Mai mult decât atât, noi nu putem face.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel