Directorul Engie: Preţurile actuale la gaze justifică plafonarea la scară europeană
Directorul general al grupului francez de utilităţi Engie, Catherine MacGregor, a declarat că este nevoie de un plafon la scara întregii Europe impus preţului gazelor naturale pentru a răspunde la explozia preţurilor şi a ţine sub control volatilitatea preţurilor pe pieţele de gaze şi electricitate.
Este nevoie de un plafon la scara întregii Europe impus preţului gazelor naturale pentru a răspunde la explozia preţurilor şi a ţine sub control volatilitatea preţurilor pe pieţele de gaze şi electricitate, a declarat miercuri directorul general al grupului francez de utilităţi Engie, Catherine MacGregor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
'În regim de urgenţă, crede că este important să analizăm o plafonare a preţurilor angro la gaze naturale, la nivel european.
Asta va face posibilă o ţinere sub control a volatilităţii', a declarat Catherine MacGregor la un panel organizat de Guvernul francez.
'Nu am mai înregistrat niciodată astfel de nivele', a spus Catherine MacGregor, referindu-se la maximul istoric de 345 de euro pentru un Megawatt-oră înregistrat luni de preţul de referinţă la gaze naturale în Europa.
"Cred că asta justifică măsura plafonării"
'Cred că asta justifică măsura plafonării. Suntem într-o situaţie excepţională', a adăugat MacGregor.
Grupul Engie este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, energie electrică şi servicii energetice. Compania are un portofoliu de 1,9 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 20.000 km şi are 4.000 de angajaţi.
VEZI ȘI: Ce face România dacă Rusia oprește gazul. Chisăliță: Impact major în ceea ce privește PREȚUL
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a explicat ce ar însemna ca Rusia să oprească gazul către Europa şi ce ar putea face România în acest caz.
"Aș face câteva corecţii. Conform Institutului Naţional de Statistică, în 2021 nivelul de import al gazelor naturale a fost de 29%. Este un element important, pentru că, pentru a rezolva problemele, mai ales în aceste perioade, trebuie să fim foarte atenţi despre ce cifre vorbim. A doua problemă... În ceea ce priveşte această oprire a Nord Stream, trebuie să avem în vedere că. săptămâna trecută. a mai fost un anunţ via surse din extern că se opreşte conducta Yamal. Conducta Yamal nu s-a oprit, a mers bine-mersi, dar faptul a fost o creştere cu vreo 60% a preţului gazelor naturale pe TTF. Cred că, în perioada asta, trebuie să fim foarte atenţi ce informaţii rostogolim, pentru că vedem că există o serie de fake-news-uri care determină creşterea de preţuri", a spus Dumitru Chisăliță, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News