Directorul CIA: "Suntem convinși că liderii chinezi vor să furnizeze material letal Rusiei" 
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
foto: Kremlin.ru
foto: Kremlin.ru
CIA arată că Beijingul va livra arme Rusiei. Declarația a fost făcută de directorul Agenției de Informații a SUA. 

 Directorul Agenţiei centrale de informaţii a SUA (CIA), William Burns, s-a declarat "convins" că Beijingul are în vedere să furnizeze arme Rusiei în războiul din Ucraina, menţionând că Statele Unite nu dispun de nicio indicaţie că s-ar fi luat o decizie în acest sens sau au fost deja livrate materiale, relatează AFP şi Reuters.

"Suntem convinşi că liderii chinezi au în vedere să furnizeze material letal" Rusiei, a declarat Burns într-un interviu acordat canalului CBS, difuzat duminică.

El a adăugat însă că SUA "nu au constatat că s-a luat o decizie definitivă" şi nu au văzut "dovezi că ar fi livrat arme" Rusiei.

China dezminte



SUA acuză de circa o săptămână că Beijingul intenţionează să livreze arme Rusiei pentru a o ajuta în ofensiva din Ucraina, ceea ce China dezminte însă.

Potrivit presei, în primul rând Wall Street Journal, ar fi vorba mai ales de drone şi muniţie.

Consiliul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat la rândul său duminică pe CNN că SUA rămân "vigilente" în această privinţă, reiterând avertismentul Washingtonului către Beijing asupra "consecinţelor" unei astfel de livrări de arme.

China ar putea să livreze drone kamikaze Rusiei (presa germană)

China preconizează să înceapă o producţie la scară mare de drone de atac 'kamikaze' în contul armatei ruse în vederea unei posibile utilizări în Ucraina, scrie săptămânalul german Der Spiegel în ediţia de vineri, potrivit AFP.

Negocieri în acest sens au început între responsabilii militari ruşi şi producătorul chinez de drone Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology, afirmă Der Spiegel, fără a cita surse.

Bingo s-ar fi declarat pregătit să producă într-o primă fază 100 de drone de tip ZT-180, să le testeze şi să le livreze până în luna aprilie Ministerului Apărării al Rusiei.

Acest model de dronă este similar cu Shahed 136 fabricat în Iran, potrivit experţilor militari consultaţi de publicaţia germană, şi poate transporta o încărcătură explozivă de 35 până la 50 kg.

Într-o a doua etapă, Bingo, controlat de armata chineză, are în vedere să transfere Rusiei componente şi know-how-ul său pentru ca producţia să poată începe la nivel local, ceea ce ar permite fabricarea a 100 de drone pe lună, mai scrie săptămânalul german, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel