Directorul centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat, anunță AIEA
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
Foto: Pixabay, de Markus Distelrath
Directorul centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat, anunță AIEA.

Directorul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forţele ruse, a fost eliberat, a anunţat luni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit Reuters.

Ihor Muraşov fusese reţinut vineri de o patrulă rusească, potrivit Ucrainei,în timp ce se deplasa de la centrala pe care o conduce către oraşul Energodar, unde locuieşte majoritatea personalului, reatează Agerpres.

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare exploatată de angajaţii ucraineni, iar Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în imediata apropiere.

VEZI ȘI: Fost director CIA: SUA și aliații săi ar distruge trupele Rusiei dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina

AIEA nu precizează de către cine a fost eliberat directorul centralei nucleare Zaporojie



AIEA a anunţat de sâmbătă că este în contact cu "autorităţile competente", de la care a primit informaţia că Muraşov se află în "arest temporar". Agenţia nu a numit Rusia nici atunci, nici luni, când Grossi a scris pe Twitter că "salută" eliberarea directorului centralei.

"Am primit confirmarea că dl. Muraşov a revenit în siguranţă la familia sa", a adăugat şeful AIEA.

Agenţia apreciase că arestarea directorului centralei "are un impact imediat şi grav asupra procesului de decizie pentru garantarea siguranţei şi a securităţii instalaţiei".

Putin a început să piardă războiul? Generalul Cristian Barbu: Neputința lui Putin. Un coșmar pentru întreaga lume, dar și pentru ruși

Generalul Cristian Barbu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă Vladimir Putin a început să piardă războiul, în contextul în care în ultimele săptămâni ucrainenii anunță tot mai multe victorii în zonele ocupate până acum de armata rusă.

"Neputința lui Putin nu s-a văzut în ultimele patru săptămâni, s-a văzut de acum 221 de zile, când, dacă ne aducem bine aminte, încercând să câștige un război în 24 de ore, l-a mutat în 48, pe urmă în 72 de ore și a ajuns în 222 de zile, toate arătând neputința armatei ruse și mai mult decât atât, neputința politicii Moscovei, a Kremlinului, pentru că în această perioadă puteau foarte bine să înțeleagă faptul că au pierdut războiul. Ceea ce fac de aici încolo sau fac în ultimele săptămâni, nu înseamnă altceva decât un coșmar pentru întreaga lume, dar și pentru ruși, să știți, nu numai pentru noi", a spus generalul Cristian Barbu.

Întrebat ce urmează, în contextul în care ucrainenii au reușit deja să recupereze o parte din teritorii (reprezentate cu culoarea galbenă în harta de mai jos) generalul Cristian Barbu a spus: "Urmează ca ceea ce se vede acum cu galben să se extindă. Ceea ce ați arătat mai devreme în partea Hersonului să capete un contur și mai pronunțat, iar partea ucraineană să aibă câștig de cauză în următoarele 3-4 săptămâni, atâta timp cât Rusia nu va reuși să înțeleagă care este taina acestui război, și nu cred că va reuși până la capăt pentru că lucrurile se schimbă de la o zi la alta în favoarea ucrainenilor". Citește continuarea știrii AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel