Directorul BCU Carol I: „Limba română reprezintă axul identitar care ne asigură să rămânem noi înșine”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I a găzduit conferința cu tema „Limba română, o problemă de securitate națională”. 

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” în parteneriat cu Fundația Colegiului Național de Apărare și Muzeul Național al Literaturii Române au organizat în Aula BCU „Carol I” Ziua Limbii Române. 

Cu ocazia Zilei Limbii Române, celebrată în fiecare an la data de 31 august, Mireille Rădoi, directorul general BCU „Carol I”,  a declarat:  „Limba română, fie cultă sau populară, reprezintă axul identitar care ne asigura că rămânem noi înșine. Așadar, rolul acesteia pentru asigurarea securității naționale este primordial. Este important sa marcam cât mai apăsat Ziua Limbii Romane și să fim atenți la modul in care ea se schimbă sau este schimonosita pentru a oferi copiilor noștri o punte solida către înaintașii lor.” 

Schimbarea numelui Muzeului Național al Literaturii Române 

Printre vorbitori s-au mai numărat prof. univ. dr. Silviu Angelescu, prof. Nicolae I. Nicolae și prof. univ. dr Ioan Cristescu, acesta din urmă făcând cunoscută publicului propunerea sa ca Muzeul Național al Literaturii Române să poarte în viitor numele: Muzeul Național al Limbii și Literaturii Române. Conferința a fost moderată de Cristian Petcu, președintele Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare (FCNAp), inițiatorul evenimentului.

În cadrul evenimentului a fost prezentată și o Expoziție în cinstea lui Alexei Mateevici, realizată de Institutul Cultural Român – Chișinău și Muzeul Național al Literaturii Române din București. Actorul Marius Bodochi a recitat din Alexei Mateevici, Grigore Vieru și Mihai Eminescu. De altfel, poetul de peste Prut a fost cel mai invocat nume cu prilejul acestui însemnat eveniment pentru România, dar și pentru românii din Basarabia.

2. -imagine fara descriere- (20210831_130726_39364700.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel