Data publicării:

Directorul Agenției Naționale a Zonei Montane și-a cumpărat apartament de 200 m², după ce a primit funcția. Ce salarii sunt la ANZM

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Directorul Agenției Naționale a Zonei Montane și-a cumpărat apartament de 200 m², după ce a primit funcția. Ce salarii sunt la ANZM / Foto: Captură video Youtube
Directorul Agenției Naționale a Zonei Montane și-a cumpărat apartament de 200 m², după ce a primit funcția. Ce salarii sunt la ANZM / Foto: Captură video Youtube

Agenția Națională a Zonei Montane este o instituție publică, finanțată integral de la bugetul de stat, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit site-ului instituției, Agenția Națională a Zonei Montane are atribuții specifice de reprezentare în numele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru zona montană.

Misiunea principală a instituției o reprezintă elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării și protecției zonei montane din România, zonă marcată de specificitate, fragilă ecologic și defavorizată economico-social din cauze naturale, care necesită o gestiune specifică, conform Legii nr. 197 din 20 iulie 2018 – Legea Muntelui.

Agenția Națională a Zonei Montane este prezentă în teritoriul național prin structuri funcționale, organizate în rețeaua de centre regionale de dezvoltare montană și oficii de dezvoltare montană, începând cu anul 2019.

Funcțiile principale ale Agenției Naționale a Zonei Montane

Pentru realizarea obiectivelor propuse, Agenția Națională a Zonei Montane exercită următoarele funcții principale:

- de autoritate de stat în domeniul dezvoltării durabile a zonei montane, cu aprobarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

- de strategie, prin care asigură întocmirea şi propunerea spre aprobare a strategiei pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane;

- de reprezentare, prin care asigură, în numele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reprezentarea pe plan intern şi extern în domeniul său de activitate şi în limitele stabilite de acesta;

- de implementare a Programului de încurajare a activităților din zona montană, potrivit prevederilor art. 16 din Legea muntelui nr. 197/2018;de autoritate competentă responsabilă privind gestionarea schemei europene de calitate Produs Montan la nivel național.

Principalele atribuții ale ANZM, le poți vedea AICI.

Ce salarii se dau la Agenția Națională a Zonei Montane

Dacă analizăm situația veniturilor salariale din cadrul ANZM de la dată de 30 martie 2023, observăm că cel mai mic salariu în cadrul acestei instituții este cel al unui referent 1A care primește 5.491 lei. Un consilier asistent primește între 8.214 lei și 10.151, în funcție de grad.  Un consilier superior al ANZM poate încasa de la 12.994 lei până la 15.647 lei, tot în funcție de grad.

Un director din cadrul Agenția Națională a Zonei Montane are un salariu de 19.459 lei, dintre care 1.659 lei reprezintă sporul de condiții de muncă. Un director care are și titlul științific de doctor primește și o indemnizație de 950 lei.

Directorul general adjunct al acestei instituții are un salariu 20. 468 lei, dintre care 2.222 lei reprezintă sporul de condiții de muncă, iar directorul general are un salariu de 21.284, dintre care 2.249 reprezintă sporul de condiții de muncă.

Conducerea Agenției Naționale a Zonei Montane

Directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane este Veronica Țaran-Baciu-Georgescu. Aceasta a fost anterior, în perioada 2019-2020 director al  direcției de strategii, politici și programe de dezvoltare a zonei montane, Agenția Națională a Zonei Montane. Înainte de aceasta a fost șef serviciu – Serviciul Buget, Financiar, Contabilitate, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, București, din 2018 până în 2019. A absolvit două facultăți: Facultatea de Administraţie şi Afaceri și Facultatea de Drept.

Directorul general-adjunct este Gheorghe Hîrlav, din anul 2022. Anterior, din anul 2019 până în 2020, el a fost consilier superior în cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane. Înainte de anul 2019 el a ocupat doar funcții în domeniul economiei la Banca Cooperatistă Toplița, Banca Cooperatistă EUROCOOP Sfântu Gheorghe și Banca Cooperatistă Creditcoop Miercurea Ciuc. De altfel, de profesie, acesta este economist, absolvent al Universității de Vest "Vasile Goldis" din Arad. Are și un masterat în Administrarea Afacerilor.

Directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane și-a cumpărat un apartament de 200 m² după ce a primit funcția

Analizând declarația de avere a directorului general al Agenției Naționale a Zonei Montane, Veronica Țaran-Baciu-Georgescu, observăm că aceasta, după ce promit funcția în anul 2020, și-a cumpărat un apartament  de 200 metri pătrați în Voluntari. De altfel, ea mai deține și un teren intravilan de 326 metri pătrați, undeva în București.

Totodată, soțul ei deține un apartament de 110 metri pătrați, tot în Voluntari, cumpărat în 2018. Pentru că la secțiunea credite nu figurează nimic, intuim că apartamentele au fost cumpărate cu banii de propriile conturi. Venitul anual încasat de Veronica Țaran-Baciu-Georgescu de la Agenția Națională a Zonei Montane este de 124.326 RON. Soțul ei a avut un venit anual încasat de 75.860 RON, din prestări servicii și consultanță financiară și alți 24.000 RON din chirie. Declarația de avere ar fi fost completată la data de 12.06.2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel