Data actualizării:
Data publicării:

Directiva Copyright, Art. 11 și 13. Discuții aprinse la Bruxelles, val de reacții din UE

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Scandal în Parlamentul European privind noua Lege a Copyright-ului. Conform infomațiilor publicate de copybuzz.com, la presiunea opiniei publice, parlamentarii vor lua în discuție mult hulitele articole 11 și 13 care pun zăvor libertății pe Internet. 

Alegeri prezidentiale 2024

Potrivit sursei citate, sub președinția României, ar urma să fie luată în discuție versiunea directivei privind drepturile de autor.  Chiar din această seară, de la ora 20:00, ar urma să înceapă trialogul cu privire la directiva drepturilor de autor. Foarte mulți și-au arătat nemulțumirea față de textul adoptat. Cele mai criticate articole ale variantei adoptate au fost 11 și 13. 

VEZI AICI LISTA DE REACȚII

Versiunea votată a articolului 13, a fost cea care a adus cele mai multe critici. Și anume, impunerea filtrelor de upload care, într-un final, a fost adoptată cu 366 voturi pentru și 297 împotrivă. Această variantă de text propune ca toate platformele online în afara celor mici să fie responsabile pentru conținutul încărcat de utilizatori. Iar singura modalitate pentru site-uri și aplicații de a se exonera de această responsabilitate este să instaleze filtre care să verifice înainte de publicare dacă respectivul conținut pare să fie legal sau nu. Însă filtrele sunt și vor fi incapabile să decidă acest lucru și se va genera un adevărat haos juridic în mediul online, practic ducând la cenzura oricărui material asupra căruia există cel mai mic dubiu (parodii, citate, etc.)

Oponenții au considerat că propunerile pentru articolele 11 și 13 pun în pericol drepturile cetățenilor europeni și există mai mare nevoie de a proteja interesele utilizatorilor de Internet, mai degrabă decât pe cele ale marilor corporații.

Petiție la nivel european

La sfârșitul lunii ianuarie 2019, 85 de organizații care reprezintă breslele celor afectați de această decizie a Consiliului Europei au tras un puternic semnal de alarmă împotriva noii versiuni și au cerut imperative ștergerea articolelor 11 și 13 din legea Copyright-ului.

Articolul 11: Propunerea ca platformele să plătească pentru conectarea la site-urile de știri. Practic, se creează un nou drept pentru publisher și editori, făcând aproape imposibilă citarea sau crearea de link-uri la conținut fără permisiunea autorului. Facebook, Microsoft sau Google sau orice altă platform de socializare ar urma să plătească pentru fragmentele de știri. Acest articol nu definește site-urile de știri, platformele comerciale și legăturile, care invite 28 de națiuni europene să creeze 28 de regimuri de licențiere, care se exclude reciproc. Argumentul principal în favoarea Articloului 11 este că încurajează viitoarele investiții în conținut de calitate și bine documentat în favoarea utilizatorilor.

Articolul 13 prevede încetarea apariției operelor fără drepturi de autor pe platform mari de conținut generate de utilizatori, chiar și pentru puțin timp. Inițial se prevedea obligația ca orice utilizator din lume să verifice dacă înregistrările corespund, prin verificarea unei baze de date deschise, bogată în material cu drepturi de autor.

La nivel European există o petiție #saveyourinternet iar utilizatorii de internet sunt rugați să semneze împotriva adoptării acestor două articole, prin trimiterea de email-uri către parlamentarii care îi reprezintă la Consiliul Europei.

vezi și:Directiva Copyright. CENZURĂ: Cum te vei trezi cu postări șterse de pe Facebook

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel