Data publicării:
Directiva Copyright. Art. 11 și 13, ”cele mai dăunătoare”. VOT final care ar putea distruge Internetul
Textul final al Directivei privind drepturile de autor pentru piața unică digitală va dăuna accesul la cunoaștere și va aduce beneficii nejustificate întreprinderilor mari. Wikimedia nu susține o directivă care, în centrul său, vizează controlul radical al schimbului de informații online.
Iată ce a scris Allison Davenport pe wikimediafoundation.org cu privire la acest subiect controversat:
„După un lung proces legislativ, textul final al directivei UE privind drepturile de autor a fost cimentat pe măsură ce negocierile dintre Comisie, Parlament și Consiliul UE s-au încheiat. Acum că textul final a fost pus la dispoziție, Wikimedia a stabilit că nu îl poate sprijini.
În ultimii ani, am vorbit despre părțile problematice ale directivei UE privind dreptul de autor. Inițial, am fost plini de speranță. (...) Însă Comisia Europeană a prezentat o propunere unilaterală și a adăugat elemente îngrijorătoare directivei. Critica împotriva directivei a crescut. Cele două dispoziții cele mai dăunătoare, Articolele 11 și 13, au rămas în ciuda criticii și fac parte acum din textul final. Deși unele elemente bune au fost incluse, este imposibil ca Wikimedia să sprijine cu aceste două articole. Directiva UE privind Drepturile de Autor va reveni în Parlament în primăvară pentru ultimul vot.
Articolul 11, care vizează agențiile de știri, dar are o acoperire mult mai largă, va necesita licențe pentru toate utilizările online ale materialelor de știri, cu câteva excepții. Asta înseamnă că utilizatorii vor găsi mult mai greu informații online. Suntem recunoscători că articolul 11 include cel puțin câteva excepții, pentru utilizări individuale, non-profit sau "cuvinte individuale" sau "extrase foarte scurte". Cu toate acestea, prin faptul că facem mai greu să găsim informații online, articolul 11 afectează capacitatea contribuitorilor voluntari de a îmbunătăți Wikipedia, în special cu surse europene specifice. Articolul 13 va impune răspunderea pe platforme pentru conținutul care încalcă drepturile de autor încărcat de utilizatori, cu excepția cazului în care îndeplinesc o serie de cerințe stricte. Dispoziția prevede că site-urile web fac "cele mai bune eforturi" pentru a obține autorizația pentru tot conținutul pe site-urile lor, precum și pentru a elimina rapid conținutul care încalcă drepturile și pentru a împiedica reîncărcarea. Acestea sunt sarcini înalte pentru orice platformă care permite unui număr mare de utilizatori să încarce conținut, iar numai cele mai sofisticate și bine finanțate vor putea să dezvolte tehnologia pentru a pune în aplicare aceste reguli. Acest lucru va reduce dramatic diversitatea conținutului disponibil online. Pe măsură ce conținutul din afara Wikipedia se micșorează, la fel se va întâmpla și cu profunzimea, precizia, calitatea conținutului. Ne bazăm pe lumea exterioară pentru a construi o enciclopedie colaborativă și ceea ce afectează ecosistemul internet în ansamblul său afectează Wikipedia, indiferent dacă este vorba despre un drept legal.
Ultima șansă
(...) În ciuda unor intenții bune, includerea cu totul problematică a Articolelor 11 și 13 înseamnă că principiile fundamentale ale schimbului de cunoștințe sunt răsturnate. În practică, utilizatorii vor trebui să demonstreze că li se permite să facă schimb de cunoștințe înainte ca o platformă să permită o încărcare. Directiva UE privind drepturile de autor prevede o infrastructură tehnică și juridică care tratează conținutul generat de utilizatori cu suspiciune, cu excepția cazului în care s-a dovedit legal. Nu putem susține acest lucru - este mai bine să nu avem nicio reformă decât să avem una care să includă aceste dispoziții toxice.
Va exista un vot final cu privire la directivă în Parlament, vot care va avea loc la sfârșitul lunii martie. Acest vot este o ultimă șansă pentru comunitatea Wikimedia din Europa de a spune Parlamentului European că nu acceptă o reformă a drepturilor de autor care să dețină excepții de la comunitatea deschisă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News