Diplomații ruși din România au fost declarați personae non gratae. Ce urmează pentru ei
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Elena Mozhvilo)
Sursă foto: Unsplash (Elena Mozhvilo)
O parte a diplomaților ruși din România au fost declarați indezirabili de statul român. 

Autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae în România a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Rusiei la București, scrie Mediafax. Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse marți, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei.

Slovenia expulzează diplomații ruși cu zecile

Guvernul de la Ljubljana a anunţat, marţi după-amiază, expulzarea a 33 de diplomaţi ruşi, precum şi reducerea personalului diplomatic acreditat, în contextul în care numeroase alte ţări membre ale Uniunii Europene au aplicat decizii similare.

Ambasadaorul Rusiei, Timur Ejvazov, a fost convocat la Ministerul sloven de Externe pentru a i se comunica decizia expulzării a 33 de diplomaţi.

Guvernul de la Ljubljana a transmis "proteste active" şi s-a declarat "şocat" de atrocităţile comise în zona Bucha, la periferia Kievului, atribuite armatei ruse. Moscova a negat implicarea în aceste acte şi a anunţat propria investigaţie în acest caz.

Numeroase ţări europene, inclusiv Germania, Franţa, Italia şi Spania, au expulzat peste 170 de diplomaţi ruşi în ultimele 48 de ore. De la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, state din cadrul Uniunii Europene au expulzat aproximativ 280 de diplomaţi ruşi.

Lituania se alătură măsurilor de expulzare luate la nivel european și a anunțat că i-a cerut luni ambasadorului Rusiei la Vilnius să părăsească ţara, a anunţat ministrul de externe lituanian, potrivit AFP şi Reuters.

Ambasadorului rus i s-a cerut să plece din Lituania, a scris ministrul Gabrielius Landsbergis pe Twitter. De asemenea, ambasadorul Lituaniei în Ucraina va reveni la Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel