Urmărește emisiunea live
Diplomaţii americani au avertizat în iulie despre riscul preluării puterii de către talibani
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Diplomații au transmis Departamentului de Stat o telegramă în legătură cu riscul căderii capitalei Kabul în mâna talibanilor
Diplomații au transmis Departamentului de Stat o telegramă în legătură cu riscul căderii capitalei Kabul în mâna talibanilor
Aproximativ 24 de diplomaţi americani din Afganistan au trimis luna trecută o telegramă în care îl avertizau pe secretarul de stat Antony Blinken în legătură cu riscul căderii capitalei Kabul în mâna talibanilor în timp ce trupele americane se retrăgeau, transmite vineri Reuters citând informaţiile apărute joi în publicaţia The Wall Street Journal. 

Ziarul scrie că o telegramă confidenţială a fost trimisă pe 13 iulie prin aşa-numitul 'Dissent Channel' - mesagerie ce poate fi utilizată de angajaţi ai Departamentului de Stat şi prin care se pot transmite critici constructive la adresa politicii guvernamentale.

Documentul oferea recomandări cu privire la modalităţile de atenuare a crizei şi de accelerare a evacuării. Administraţia americană a fost criticată pentru că a lăsat eforturile de evacuare din Afganistan a cetăţenilor americani şi a aliaţilor săi afgani până după preluarea puterii de către talibani.

Oficialii americani au refuzat să confirme detaliile apărute în presă sau să facă public conţinutul telegramei. 'Cred că telegrama reflectă ceea ce am spus tot timpul, adică faptul că nimeni nu a prezis cu exactitate că guvernul şi armata din Afganistan urmau să se prăbuşească în doar câteva zile', a declarat pentru CNN adjunctul consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jonathan Finer.

Vezi și: Talibanii invită China să contribuie la dezvoltarea ţării

O sursă familiarizată cu situaţia a declarat că Departamentul de Stat a luat în considerare preocupările celor care au elaborat telegrama, inclusiv prin condamnarea atrocităţilor talibanilor înaintea cuceririi capitalei Kabul de către insurgenţi, duminică. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că opiniile comunicate secretarului de stat Antony Blinken de către diplomaţi au fost incluse în abordarea politică şi în planificarea acţiunilor.

'Apreciem dezacordul intern constructiv. Este patriotic. Este protejat. Şi ne face să fim mai eficienţi', a adăugat Price, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel